A szezámos tészta milliónyi változatban elkészíthető, hiszen az alapreceptet gyakorlatilag bármilyen friss zöldséggel, garnélával vagy hússal is felturbózhatjuk. Mutatjuk az alapreceptet, amit aztán mindenki kedvére formázhat.
Hozzávalók:
- 1 csomag kínai tészta
- 3 ek szezámolaj
- 2 ek mogyoróvaj
- 3 ek víz a tészta főzőlevéből
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1/2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- 1 ek méz
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek rizsborecet
- só, bors, chilipehely
A tetejére:
- vékonyra szeletelt uborka
- vékonyra szeletelt újhagyma
- zúzott pörkölt mogyoró
- pirított szezámmag
- csiliolaj
Elkészítése:
- Egy lábasban megfőzzük a tésztát, a főzőlevéből kiveszünk három evőkanálnyit, majd hideg vízben leöblítjük, és félretesszük.
- Egy közepes tálban összekeverjük a szezámolajat, a mogyoróvajat és a félretett főzőlevet, majd mehet bele a fokhagyma, a gyömbér, a méz, a szójaszósz, a rizsborecet és a fűszerek ízlés szerint.
- Egy serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot, megpörköljük a mogyorót, és félretesszük. Vékonyra szeleteljük az uborkát és a zöldhagymát.
- Egy tányérba tésztát halmozunk, rátesszük az uborkát, öntünk rá a korábban elkészített mártásból, megszórjuk újhagymával, földimogyoróval, pirított szezámmaggal és ízlés szerinti mértékben csiliolajjal megcsepegtetjük. Frissen fogyasztjuk.
Itthon november közepén, pontosan a vendéglátóegységeket bejelentő korlátozó intézkedésekkel egyidőben nyitott meg a Széll Kálmán téren Budapest új, elképesztően modern, tajvani bisztróételeket kínáló étterme. A 101Bistro már indulása pillanatában kihívásokkal találta szemben magát, de a helyzet adta előnyöket kihasználva így is átütő erővel robbant be a budapesti gasztronómiai életbe.
(Fotók: Getty Images)
recept | konyha | ázsia | szezámos tészta
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!