Megtaláltuk a helyet Magyarországon, ahol a legszebben lehet élvezni a pezsgőt

Van egy hely Somlón, ahol buborékonként szűnik meg az idő. Ellátogattunk a Kreinbacher Birtokra és egy óriási panasszal élnénk: miért nem lehet örökké itt élni?

Somló, azaz egész pontosan a Nagy-Somlói borvidék Magyarország egyik legkisebb borvidéke; már önmagában ez is megterít annak az exkluzivitásnak, ami a somlói Kreinbacher Birtokon vár ránk. Viszont megérkezni az Ekler Dezső-tervezte, kortársan vagány és mégis meghitten harmonikus épületegyüttesbe, még egy szinttel magasabb élmény:

azonnal azt érzi az ember, hogy egy új univerzumba érkezik, amelynek nem érdemes kilépni a koordinátarendszeréből, mert önmagában annyit kínál, hogy az ember egy kisebb életet is szívesen eltöltene itt.

Minden sósba kell édes, minden édesbe kell sós

A Kreinbacher Birtokon természetesen amellett, hogy isteni pezsgőket és borokat kóstolhatunk, megismerkedhetünk a bor- és pezsgőkészítés tradícióival, elindulhatunk dűlőtúrára és olyan gyönyörű látványokkal jutalmazhatjuk meg magunkat, mint a Kőkonyha, a Taposó-kút és Somló kápolnáinak panorámái. Ha pedig kisétáltuk, kiokosítottuk és kikóstoltuk magunkat, akkor még több öröm várja az ízlelőbimbóinkat, méghozzá Langer Gábor executive séf jóvoltából a Kreinbacher Birtok éttermében.

Az újranyitásra megújult, a kertre nyíló terasszal és az eddigi legkedveltebb fogásokból összeállított étlappal készült a séf és csapata; a fine bistro vonalon mozgó konyha ételei Langer Gábor összetéveszthetetlen stílusjegyeit hordozzák:

letisztult, precíz arányokra épít és közérthető marad, de az ízélményben mindig meghatározó egy-egy váratlan hatás.

Az eddigi közönségkedvencek között van a rántott borjú és a bodzavelővel, citrusos ízvilággal frissített túrógombóc is, a karakteres tányérok pedig csak még inkább kiemelik a letisztult, mégis kidolgozott fogásokat.

A séf nemzetközi szemléletét és tapasztalatait integrálta Somlóra érkezve, a dublini fine dining éttermek és Four Seasons mellett a Babelben és a Jankovich Kúriánál vitte a konyhát és csiszolta stílusát.

A séf boszorkánykonyhájában így a nagyon sok éves tapasztalat keveredik valami olyan varázslattal, amin nem kell gondolkozni, csak a szemünket lehunyva élvezni.

A birtok étlapján leginkább a magyar és ázsiai konyha finom és letisztult fúzióját élvezhetjük; Gábor a négy alapíz – savanyú, édes, sós, csípős – arányait viszi tökélyre minden fogásban; nincs olyan vega, halimádó, mindenérzékeny vagy épp szárnyasrajongó, aki ne találná meg a kedvencét az étlapon (na és persze tökéletes párosításban a hozzá illő pezsgőt vagy bort).

Langer Gábor, séf

A birtok nyári étlapja az elkövetkezendő hetekben forr ki: izgatottan várjuk, mivel rukkol elő Gábor, de a minőséget, méghozzá a nagyon magas minőséget mi látatlanban garantáljuk.

Hektárok és buborékok

Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a borászat fejlesztése, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg. Mára mintegy 48 hektáron gazdálkodnak organikusan és évente további 20-30 hektárról szüretelnek a birtokon; az első itt készített pezsgők 2014-ben mutatkoztak be, újabb fejezetet, méghozzá csodálatos fejezetet nyitva a borvidék történetében.

A Kreinbachernél rosszat inni lehetetlen, de még a jó is enyhe alulminősítés: a birtok borairól és pezsgőiről túlzás nélkül csak epitheton ornansokban tudunk beszélni. Na jó, lehet, hogy túlzás, de teljesen megérdemelt a feldicsérés: nehéz egyenként felsorolni, úgyhogy kiemelnénk egyet a számtalan kóstolt tétel közül;

a magnum palackban érkező, épp most nyárra debütált Extra Dry Magnum 2017 részletgazdagsága, lágy habzása, lendületes frissessége és eleganciája például már az első kortynál elvarázsol és valami egészen új szintre viszi a pezsgőélvezetet.

De minden egyes Kreinbacher-tétel megízlelésénél ezt érzi az ember: azt, hogy itt valami egészen mást gondolnak a pezsgőzésről, mint amit megszokhattunk és ez a szokatlanság minden ízében felemelő.

 

 

Miközben az ember a barátaival egy csodás, panorámaüveges kóstolóteremben kortyolja a birtok isteni tételeit, az ízek, a történet, a dizájn, a hely karaktere és az egész élmény egy új tanulsággá áll össze:

miért ne lehetne mindig így élni? Vagy ha nem is mindig, de sokkal gyakrabban?

Valamiért azt szoktuk meg, hogy a pezsgő „csak” egy ünnepi ital: születésnap, szilveszter, esküvő, munkahelyi sikerek, neves napok; körülbelül csak ilyen alkalmakkor szoktunk pezsgőt bontani és valljuk be, sokunknak a biztos lerészegedés alapköveinek is számít, ha pukkan a palack.

A Kreinbachernél viszont valami egészen másban hisznek: abban, hogy pezsgőt akár minden nap lehet fogyasztani, mint mondjuk a franciák, akik két pohár bort megisznak az ebédhez és egy-két palackkal vacsorára.

A pezsgőt valamiért eltettük az exkluzív alkalmak valamiért kevéssé exkluzív képzettársításokat hordozó italának és ezzel teljesen félreértelmezzük magát a műfajt.

Számomra a Kreinbacher Birtokon tett látogatás egyik óriási tanulsága, hogy egy fantasztikus pezsgő felbontásához nem kell különleges, évi pár alkalom: bármikor felbonthatjuk, és cserébe az adott alkalom válik különlegesen széppé.

 

Dizájnfúzió és a tökéletes minibár

Ha több napot itt töltenénk – márpedig nagyon megéri –, akkor a szobákban sem fogunk csalódni: az épületekre jellemző modernitás csodásan keveredik a melegséget árasztó vintázs dizájnelemekkel, a vagányul ubránus és indusztriális stílusjegyekkel, valamint a vidéki rusztikusság hangulatával (mindezt úgy, hogy a minibárban olyan pezsgőkínálat vár, amitől minden jóérzésű pezsgőafficionádónak a meghatottság könnyei szöknek a szemébe).

Mi szívből ajánljuk, hogy fedezd fel a Kreinbacher Birtokot, Somlóhegyet, az isteni italokat és ételeket, mindezek fölött pedig azt a magaséletet, ahogy lehet és érdemes is minden nap élni.

(Fotók: Juhász Bogi, Szendeff Lőrinc)

kreinbacher | nagy sztori | pezsgő | prestige | somlóhegy | étlap

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom