Rekordszámú nevezés és hazai arany született a pezsgők világbajnokságán.
Rendhagyó körülmények között, de minden eddiginél több nevezéssel, mintegy harminc ország részvételével zajlott le idén a világ legrangosabb pezsgőversenye, a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC). Magyarországról a somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic 2016 Magnum pezsgője kapott aranyérmet, és további két ezüstöt is elhoztak.
A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) nemcsak a legnagyobb, de egyben a legszigorúbb nemzetközi verseny, ahol kizárólag pezsgőket értékelnek. A zsűritagok az alapító Tom Stevensonnal az élen mind elismert specialisták, kimagasló kóstolási tapasztalattal.
A két héten át tartó vakkóstoló során céljuk, hogy a világ legjobb pezsgőit díjazzák, így csak arany- és ezüstérmeket hirdetnek ki, és mindhárom bíra egyetértése szükséges az éremhez.
A versenyt idén hetedik éve rendezik meg, 2020-ban rekordszámú, 1073 nevezés érkezett be a világ mintegy harminc országából. Ebből mindössze tizenkilenc ország került fel az éremtáblázatra, összesen 128 arany és 237 ezüst született. A zsűri ezek közül választja ki az országonként és kategóriánként legjobbnak ítélt pezsgőket: a nagydíjakat, világbajnoki trófeákat és az abszolút világelsőt december 7–11. között, ezúttal online hirdetik majd ki.
Magnum pezsgőé a siker
A hazai mezőnyből a somlói Kreinbacher Birtok pezsgőit díjazták egy aranyéremmel és két ezüsttel. Az aranyérmes Brut Classic 2016 Magnum tradicionális módon készül, palackos erjesztéssel és érleléssel. Különlegessége, hogy 1,5 literes, a pezsgő fejlődése szempontjából optimális méretű palackban, három évig érlelték. Így lendületesebb, gazdagabb aromájú és lágyabb habzású pezsgő született meg.
A tétel elegáns karakterét a furmintra és chardonnay-ra jellemző gyümölcsösség mellett a finom érlelési jegyek adják.
Az újabb nemzetközi visszajelzés elhivatott csapatmunka eredménye, és fontos útjelző a Kreinbacher számára, hogy a szakma értékeli azt a stílust és minőséget, amelyet képviselnek. A Birtok 2015 óta indul a megmérettetésen, eddigi eredményeik a magnumok elsöprő sikerét jelzik.
A korábbi évek összesen öt aranyérme közül négyet magnum palackkal érdemeltek ki, és háromszor megkapták a legjobb hazai pezsgőnek járó trófeát is.
A Kreinbacher két további pezsgője ezüstérmes: a Prestige Brut és a Prestige Brut 2016 Magnum, amely a Birtok legkiválóbb tételének évjáratos, hosszabban érlelt változata. A Carassia – Kárászteleki Pezsgőpincészet szintén sikerrel, két ezüstéremmel zárta a versenyt Blanc de Blancs és Classic Brut pezsgőjükkel.
Champagne-é és Olaszországé a legtöbb érem
A CSWWC 2020 nemzetközi mezőnyében Franciaország és Olaszország egyaránt negyvenhét aranyérmet szerzett. A tradicionális pezsgők szülőhelye, a franciaországi Champagne mellett az olasz Trento és Franciacorta régiók pezsgői is szépen szerepeltek.
A champagne-ok között ismét tarolt a Louis Roederer, ők érdemelték ki az Év Pezsgőkészítője címet. A presztízs cuvée-k között a Cristal hat arannyal tűnt ki a mezőnyből. A csúcskategóriában aranyéremmel szerepeltek a Kreinbacher forgalmazásában itthon is elérhető házak: a hihetetlen részletgazdagságú Rare Champagne három aranyat kapott, a klasszikus eleganciát képviselő Deutz háztól az Amour de Deutz Rosé 2009-et díjazták. Az Oscar-gálák és a cannes-i filmfesztivál kedvenceként ismert Piper-Heidsieck két aranyat érdemelt ki.
Így zajlott idén a világ legnagyobb pezsgőversenye
2020-ban az alapító szaktekintély, Tom Stevenson mellett Essi Avellan Master of Wine és Simon Stockton champagne-nagykövet vett részt az október 26-tól kezdődő, két teljes héten át tartó vakteszten. Márkus György champagne-specialista, aki korábban tartalék bíraként és tavaly zsűritagként pontozott, idén az utazási korlátozások miatt nem tudott közreműködni.
A háromfős zsűri a verseny biztonságos és zavartalan lebonyolítása érdekében egy csendes angliai birtokra vonult el, ahol többszörös tesztelés után kezdték meg a munkát. Régiónként és stílusonként kóstolták végig a több mint ezer beküldött tételt. A rendhagyó körülmények egyik előnye volt, hogy a korábban Michelin-csillagos séf, Roger Jones főzött a résztvevőkre.
Rózsadobás és álló vastaps a Kreinbachernek, gondolatban azonnal nyitunk is rátok egy Magnumot!
Ez is érdekelhet:
siker | magnum | magyar | chamapgne | gasztronómia | verseny
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!