Budapest esti buliszívének sok-sok éve kérdés nélkül egyik legkultikusabb koszorúere a Központ, ahol a nap végi levezető italok könnyen torkollnak nagy világmegfejtésekbe, majd intenzív DJ-szettekbe és koncertekbe. Igen, erről az oldaláról piszok jól ismerjük, most viszont megnéztük onnan is, hogy áll a Központnak az a bizonyos nappali fény. Röviden: nagyon jól. Hosszabban? Mondjuk is!
Vannak Budapesten azok az utcák, terek és sarkok, melyeket az isten is az éjszakai fényeknek teremtett, és bevalljuk, a Madách teret és környékét mi abszolút ide tettük: naplemente után indul be itt igazán a felkapcsolódó esti fényekkel a minden is, hogy a belvárosi értelmiségtől a külföldi bulituristákig megteljenek a bárok és kocsmák kint és bent zsizsegő partiélettel.
Emiatt mindig kicsit olyannak éreztük ezt a környéket nappali fényben, mint mikor walk-of-shame-másnaposan ébred az ember valahol a városban, még az előző este párnanyomos sminkjével és a délelőtthöz nagyon nem illő partiszettjében, hogy lehetőleg lehajtott fejjel és kötelezően napszemüvegben jusson haza a leggyorsabban és a legészrevétlenebbül.
Úgy gondoltuk, hogy éppen ezért a Központ is leginkább csak az estében kínál igazán izgalmasat, hogy ez a kultikus hely is inkább rápihenő üzemmódban van napközben, hogy felkészüljön a következő estére.
Nem is tévedhettünk volna nagyobbat, a Központ ugyanis pontosan az a hely, ahol egy Központos estét a legpazarabbul ki lehet heverni délelőtt.
A srácok nagyon sok éves éjszakai életes tapasztalata érződik minden egyes reggelis és brunch-fogásban, ugyanis olyan változatos szortimentet kínálnak, ahol mindegy, hogy nagyon másnapos vagy, esetleg kicsit húz a fejed, vagy épp teljesen kipihent vagy, egészen biztos találsz valamit, ami regenerál, visszahoz, istenien eltelít vagy épp frissítően energetizál.
A konyhát elsősorban izgalmasan nemzetközi, keleties, török és ázsiai ízek jellemzik, nagyon nem a minden sarkon elérhető Eggs Benedictek.
Ilyen isteni két fogás például a cilbir és a menemen: az első egy klasszikus török reggeli buggyantott tojással, sűrű joghurttal és török paprikapehellyel ízesített, barnított vajjal, na meg rengeteg egzotikus zöldfűszerrel, a menemen pedig egy mediterrán jegyeket is felvonultató, friss és könnyű tojásos lecsó.
Ha a toastok felé kacsintanánk, a Központ itt is azonnal visszakacsint, méghozzá pár nagyon ínycsiklandó tétellel: az egyik a banh mi, egy vietnámi klasszikus street food, ami attól különleges, hogy keveredik benne a nyugati (majonéz, májpástétom, bagett) és a közel-keleti konyha (savanyított zöldségek, szójaszószos, fűszeres csirkecomb, koriander) minden zsenialitása – extra pluszpont még, hogy csirkés és gombás vegán verzióban is kérhetjük.
A klasszikusabb toastokba is vittek pár nyálösszefutós csavart a Központban: a grillsajtos toastot a rengeteg cheddar mellett házi snidlinges majonézzel és bio salátakeverékkel lapátolhatjuk magunkba, az avokádó toast pedig extra szűz olivaolajjal és limelével érkezik olyan feltétekkel, melyek az avokádó diós ízét húzzák alá: hónapos retek, retekcsíra, koriander és gránátalma, mindezek pedig zseniálisan finom kovászos kenyéren.
De a lazacos bagellel sem lehet mellélőni, amit szintén izgalmasan újragondoltak: a klasszikusnak számító krémsajtot, füstölt lazacot és friss zöldségeket a Központban egy nagyon különleges, kapribogyós-mustáros dresszing egészíti ki.
A szuperegészséges és energetizáló reggeli pedig mennybe megy a smoothie bowllal: vibráló, friss gyümölcsök (eper, banán, kiwi), hozzáadott cukor nélkül, de hozzáadott energetizáló váó-élménnyel.
Italok terén is ugyanilyen magasra tették a lécet a Központban, a kínálatban egymásnak adják a stafétát az egészséges, friss és házi különlegességek. A kávék mind Casino Mocca pörkölésből készülnek, szóval a minőség tízpontos, de a kávék mellett rápróbálhatunk a nagyon izgi matcha, chai és kurkuma latte jeges és meleg változataira is, valamint a nyár egyik legforróbb italát, az espresso tonicot szintén lehet kávé helyett matcha teával kérni, ami ritkaságnak számít Budapesten.
A hűsítők közt olyan pazar tételek közt válogathatunk, mint a házi csipkebogyó, mate és rooibos cold brew tea, valamint a friss limonádéból is többféle változat vár, melyekbe frissen facsart citrusmix kerül.
De nagyon nem egyszerű a dolgunk akkor sem, mikor a kamillás-grapefruitos, a piros gyümölcsös fahéjas, a mangós mentás, a mate-csipkebogyós és a pink grapefruit-kamilla limonádé közül kell választani, ugyanis egytől-egyig zseniális és hűsítő ízbombák a harminc pluszos nyári hőségben.
Szóval ha délelőtti regenerálódás, akkor bizony irány a Központ, ahol külön fantasztikus, hogy a reggeliket egész nap lehet kérni. A srácok a tervek szerint szeptemberben nagyon izgalmas, új tételekkel csavarják meg a mostani kínálatot, és néhány a mostaniakból biztosan ki is kerül,
úgyhogy szerintünk érdemes még az utolsó augusztusi, forró napokon kiülni a nyitott ablakos, tágas bárba, és az elképesztően finom étel- és italtételek mellett élvezni az ébredő várost és a zsúfoltságmentes regenerálódást Budapest szívében.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Kőrösi Tamás)
brunch | reggeli | központ | budapest | madách tér
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!