Lépjünk túl a krumpli-rizs-kenyér hármason, és adjunk ötletes köreteket a grillezett húsok és sajtok mellé! Nemcsak a vendégek örülnek majd, de a grillpartik után megmaradhatnak a repertoárban ezek az ízletes és kímélő köretek, melyek akár főételként is megállják a helyüket. Fűszeresek, savasak, édesek, és remekül illenek a faszénen grillezett húsokhoz.
Sült paprika caprese
- 6-8 különböző paprika (kaliforniai, kápia, akár néhány jalapeno is mehet közéjük)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 3-4 gombóc mozzarella vagy burrata
- bazsalikomlevelek
- só, bors
- balzsamecet (legjobb, ha a krémes verziót választjuk)
Egy jénai edénybe pakoljuk be a negyedelt paprikákat, mehetnek melléjük a fokhagymák, és két-három evőkanálnyi olívaolaj. 200 fokos sütőben 40-45 perc alatt elérik a kívánt állapotot, sokuk sötétbarnára pirul majd. Miután kihűltek vagy legalább langyosak lesznek, mehet rájuk a só, a bors, a vékonyra szeletelt mozzarella, a bazsalikomlevelek és a balzsamecet, balzsamecetkrém. Akik annyira nem bírják a paprika héját, langyos állapotában meg is válhatnak tőle.
Sárgadinnyeszalagok zsenge borsóval és ricottával
- 1/2 keményebb sárgadinnye
- 200 g frissen pucolt zöldborsó
- 200 g ricotta
- 3 tk. tárkony
- 1/2 citrom
- olívaolaj
- só, bors
Azért kell a keményebb dinnye, mert zöldségpucolóval érdemes szalagokra szelni, ami a puhább gyümölcsnél nehezebben kivitelezhető. Ha végeztünk vele, tegyük hozzá az időközben bizonyára kicsit megfogyatkozott zsenge borsót, morzsoljuk rá a ricottát, és dresszingként az olajjal elkevert sót, borsot, tárkonyt és a citrom levét. Ha szeretjük a pikáns ízeket, kevés csilipehely még mehet a tetejére.
Gyökérzöldségek házi furikake fűszerkeverékkel
- 1 széttört nori lap
- 1 tk. csili
- 1 ek. pirított szezámmag
- 1 tk. nagyszemű só
- 1/2 citrom
- 1/2 kg retek (akár többféle is lehet)
- 1 pohár zsíros tejföl
A furikake japán fűszerkeverék, melyet rizsre, zöldségekre, tojásra, halakra szórva használnak. Rengeteg változata van, de ez egy gyorsan elkészíthető házi verzió, és amilyen egyszerű, olyan ízes. Egy mozsárban törjük össze egészen pici szilánkokra az algalapot, a csilit, a szezámot, a sót és a fél citrom reszelt héját. Egy gyaluval vágjuk egészen vékony szeletekre a retkeket, halmozzuk őket egy nagy tányér egyik felére pár csepp citromlével és kevés sóval, míg a másik felére érkezik a furikakekeverékkel megszórt tejföl. Ha marad a fűszerből, a reggeli omlettnek, de például pattogatott kukoricának is jól áll majd.
Vajban sült nektarin (vagy ringló), kecskesajttal
- 3 ek. vaj
- 6 db magozott, felezett nektarin vagy ringlószilva
- 250 g kecskesajt
- só
- frissen őrölt bors
- olívaolaj
Közepes lángon olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, és körülbelül öt perc alatt süssük meg benne a gyümölcsöket. Időnként rázogassuk a serpenyőt, hogy mindenhova jusson a vajból. Ha már illatosak és kicsit átsültek, várjunk egy kicsit, míg kihűlnek. Morzsoljuk rájuk a kecskesajtot, sózzuk és borsozzuk az aromás barackokat és a sajtot. A végén egy pici olívaolaj is mehet rájuk.
Répák fetával és szardellával
- 5 közepes méretű répa, nagyon vékonyra szelve
- 3 ek. frissen facsart citromlé
- 4 ek. olívaolaj
- 2 tk. csili
- kb. 12 db kis, filézett szardella
- 110 g feta sajt
- só
- finomra vágott petrezselyem
Forgassuk össze a vékonyra vágott répákat a citrom levével, 2 evőkanál olívaolajjal, 1 teáskanál csilivel, a sóval. Ezt folytassuk addig, amíg kicsit meg nem puhulnak a zöldségek. Szórjuk egy tányérra a marinált répákat, morzsoljuk rá a fetát, majd jöhetnek a szardellák, a maradék kis olaj, a petrezselyem és még egy pici csili.
Ez is érdekelhet:
(Fotók és inspiráció: Unsplash, Bon Appetit.com)
kerti grillezés | grillezés | nyári receptek | grill | receptek | főzés
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!