A város, ahol egy ideje másról szól a karácsony

A december Koppenhágában nagyjából annyit tesz, mint megkóstolni a karácsony felemelő ízeit. Ilyenkor minden utcában a piros-fehér csíkos papírzacskókban árult karamellizált mandula illata terjeng, míg a Nyhavn kikötő partján álló bódékban glögg, azaz mandulával és mazsolával ízesített forralt bor fogy. És akkor még ott van a Julebryg, a Tuborg karácsonyi söre, amelyet lovaskocsik szállítanak ki a koppenhágai bárokba. Idilli, nem?

A dánok ebben az időszakban szinte ellepik ikonikus vidámparkjukat, a Tivolit. Az 1834-ben átadott kert kiemelkedő látványosságai közé tartoznak az óriási kalózhajók, a kínai pagoda és a méretes izzók, de mindenek előtt a világ egyik legrégebbi hullámvasútja, az 1914-ben épült, fából készült Rutschebanen. Margrethe dán királynő szokta egyébként minden évben megtervezni a karácsonyi balettműsorok jelmezeit; idén A hókirálynő című, Hans Christian Andersen meséje alapján összeállított előadás lesz a középpontban.

A Tivoli a szórakoztató egységek mellett Koppenhága topéttermei közül jó néhánynak ad otthont. Köztük van a Brdr Price, amely ilyentájt szigorúan ragaszkodik a klasszikus skandináv konyhához; főként vajban és tejszínben sült tőkehalat kínálgat, emellett nagy kedvence még a kacsa vöröskáposztával.

Karácsonykor Tivoli-szerte igazi fenyőtobozok illatát érezni a levegőben, a glögg és az almás palacsinta pedig csak fokozza az ünnepi harmóniát. Az Illums Bolighusban, azaz Koppenhága legexkluzívabb áruházában a dán dizájn legjobb darabjai mellett ízléses ünnepi díszeket kapni – a legkelendőbb portékának a gyertyák számítanak, mivel a dánok minden más nemzetnél jobban imádnak gyertyát gyújtani.

Bár északon sosem olcsó mulatság a karácsonyi hangolódás vagy egy téli trip, a koppenhágaiak kitalálták, hogyan enyhítsék a költségeiket egy kis fællesspisninggel.

Ez egy közösségi étkezés, ami a fővárosban manapság igencsak divatosnak számít. Előre meghatározott áron kínálják az ételeket, mindenki egy hosszú asztalnál ül és egyszerre étkezik.

A leghíresebb házigazda a Vesterbróban található Folkehuset Absalon. Az egykori evangélikus templomból mára közösségi épület lett étteremmel, jógastúdióval, fazekasórákkal és kevésbé komoly kikapcsolódási opciókkal, például dartsszal. A vacsora boldogítóan egyszerű – és olcsó. Jegyeket online lehet foglalni, de az is elképzelhető, hogy a késő délután beeső vendégnek is jut még hely. Péntekenként és szombatonként karácsonyi partikat tartanak autentikus dalokkal és hagyományos ételekkel, és persze az elmaradhatatlan rizspudinggal.

Ez a szellemiség a szállodákban is terjed már. 2020-ban nyitott meg a Kanalhuset a Christianshavnban, Koppenhága belvárosának egyik legrégebbi és legszebb részén. A 18. századi sárga épület korábban árvaházként és kórházként teljesített szolgálatot, most tizenkét szállodai szobát és további tizennégy konyhás apartmant kínál. Az árak – különösen skandináv viszonylatban – elfogadhatóak: 150 koronáért (nyolcezer forintért) adnak vacsorát, amit mindenki együtt fogyaszt el.

A hónap ezen időszakában tehát egyszerre van jelen a városban az ünnepi hangulat, a hagyománytisztelet, valamint a közösség érzete. Példamutató hozzáállás ez.

Norvégiához is igazán jól illik a karácsonyi készülődés, és ha már telítődtünk az ünnepi hangulattal, elindulhatunk fjord- vagy északifénynézőbe, esetleg felcsatolhatjuk a síléceket.

(Forrás: The Guardian, fotók: Getty Images)

nagy sztori | éttermek | szokások | koppenhága | utazás | Tivoli

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom