Egy friss tanulmány mutatott rá arra, hol található a konyhában a legtöbb baktérium.
A Journal of Food Protection című tudományos lapban jelent meg Donald Schaffner kutató írása, amelyben a keresztszennyeződéseket vizsgálták különféle konyhai felületeken egy étel elkészítése során. A hely, ahol a kutatók a legnagyobb keresztszennyeződést tapasztalták, a fűszeres üvegek.
Tehát nem a konyhapult, a mosogató vagy a vágódeszka, hanem a fűszertartó rejti a legtöbb baktériumot a konyhában.
Egy esettanulmányhoz háromszázhetvenegy résztvevőt kértek fel, akiknek a feladatuk egy pulykahúsból készült fasírt és egy saláta elkészítése volt. Amikor a fogásokkal készen voltak, a kutatók mintákat vettek a konyhai környezetből.
A keresztszennyeződés mértéke pedig kifejezetten magas volt a fűszertartók esetében.
Az eredményen a kutatók is meglepődtek, ugyanis, ahogy rámutatnak, a nyers hús vagy baromfitermékek feldolgozásával és az azzal összefüggő keresztszennyeződéssel kapcsolatos kutatások többsége a korábbiakban konyhai vágódeszkákra vagy a csaptelepek fogantyúira összpontosított, és figyelmen kívül hagyta az olyan felületeket, mint a fűszertartók, szemetestartályok fedelei és egyéb konyhai eszközök.
De nem csupán a konyhában vannak baktériumok. Ebben a cikkünkben arról írunk, miért nem szabad levenni a cipőt a repülőgépen, itt pedig a kullancskiszedéssel kapcsolatos alapvető hibát vesézzük ki.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
konyhai | konyhai praktika | trükk | higiénia | tipp | konyhai trükk
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!