A biológiailag lebomló műanyag teljes komposztálhatóságának új technikáját fedezték fel az amerikai Berkeley Egyetem tudósai.
A biológiailag lebomló műanyagok vízre és szén-dioxidra bomlanak. A valóságban azonban a legtöbbnek elképesztően hosszú ideig tart ez a folyamat. Egy kutatócsoport kifejlesztett egy olyan műanyagot, amelynek akár kilencvennyolc százaléka is le tud bomlani hő és víz hozzáadásával, még a háztartási komposztban is néhány nap alatt.
A kaliforniai egyetem tizennégy tagja egy évtizede folytat kísérleteket arról, hogy az enzimek hogyan tudnak kölcsönhatásba lépni a szintetikus polimerekkel, azaz a műanyagokkal, hogy aztán apró, nem mérgező molekulákká alakítsa őket, amelyek a szem számára láthatatlanok, a talajnak pedig ártalmatlanok.
"A környezeti kompatibilitás biztosítása érdekében sikerült a poliésztereket kis molekulákká bontani, amelyek lényegében a mikrobák számára táplálékot jelentenek" – mondja Ting Hszü professzor, a kutatás egyik vezetője. Hozzáteszi, a megoldásukkal a poliészter lebomlási sebessége módosítható, sőt programozható, így tárolhatók és újrafelhasználhatók, de ha szükséges, le is tudnak bomlani.
Úgy tudni, a PLC műanyagnak csak két napra volt szüksége, hogy 40 Celsius-fok alatt lebomoljon, és a PLA is hat napon belül teljesen eltűnt, amikor az anyagot 50 Celsius-fokos hőnek tették ki.
Az innovatív megoldás nagyban hozzájárulhat a jövő műanyagszennyezésének csökkentéséhez.
A hétköznapokban számos lehetőségünk nyílik arra, hogy fenntarthatóbbá tegyük mindennapjainkat. Étkezési szokásaink megváltoztatása nélkül is sokat tehetünk környezetünkért, például úgy, ha ökotudatos konyhát vezetünk. Összegyűjtöttünk tíz olyan kiegészítőt, ami segíthet az indulásban.
(Fotók: Adam Lau/Berkeley Engineering)
komposzt | környezetvédelem | fenntarthatóság | újrahasznosítás
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!