Egészen különleges koktélok hódították meg a világ legjobb bárjait 2022-ben

Volt idén minden, amire egy igazi koktélrajongó vágyhat: miniatűr martinik, elfeledett klasszikusok és egy Espresso Martini az éjszaka végén. A Food&Wine megnézte, mik voltak 2022-ben a legjobb koktéltrendek.

Tea a koktélban és miniatűr italok a bárpulton

Az idei évben több kedvenc koktélunk is újjászületett a tea segítségével. Vagy közvetlenül a koktélba keverve, vagy a szeszesitallal átitatva,

a tealevelek összetett és különleges ízt biztosítanak.

Volt, aki chait és barna vajat kevert a whisky-hez, hogy elkészíthesse Harry Potter Old Fashioned-jét, más Earl Grey-jel, citrusfélékkel és bergamottal dobta fel az Amarettós bourbont, de szintén népszerű volt a zöld teás gin és a rooibos teás puncs is.

A miniatűr koktélok előnye, hogy a fogyasztóknak lehetőségük nyílik több, eddig ismeretlen koktél megkóstolására, így gyakorlatilag egy felfedező útra indulhatnak általuk a koktélok világában, ahol olyan izgalmas állomásokkal is találkozhatnak, mint az ananász- és limeleveles daiquiri.

Martini-őrület nagy, merész dekorációval

A martinit akár az év italának is nevezhetnénk, mivel gyakorlatilag idén a reneszánszát élte.

A klasszikus koktél mellett számos kreatív újdonság is született. Készült nádcukor alapú Datu Puti ecet hozzáadásával Datu Datu Martini és háromféle ginből álló March Martini is.

Ha a Martini visszafogottabb díszítést is kapott, az egyszerű citromszeletes és mentaleveles dekorációnak az ideje biztosan lejárt. 2022-ban legalábbis mindenképpen. A koktélokat élénk színű, eltúlzott méretű dekorelemek jellemezték, egy isztambuli bárban pedig moszatot, kagylókat és más tengeri kiegészítőket használnak a tálaláshoz, egy charlestoni koktélbárban pedig

őrölt pattogatott kukoricát szórnak az édes, krémes, rum alapú Calico Coffee koktél tetejére.

A nosztalgikus koktélok versenye az Espresso Martinivel

Az utóbbi időben visszatértek a klasszikus koktélok a köztudatba, 2022-ben pedig leginkább az 1990-es évek nagy slágerei voltak azok, amelyek mindent vittek. Nem hiányozhatott belőlük azonban az apró csavar sem, ami lehetett

friss gyümölcslé, valamilyen különleges likőr, vagy a citrusfélék savanyúságát helyettesítő alternatíva.

Az Espresso Martini iránti rajongás pedig egyértelmű volt, a klasszikus koktél koffeines változata elárasztotta a TikTokot, a bárokat és az otthonokat is. A kísérletezés sok helyen sikerrel járt,

a vaníliás vodkával készült változatért például biztosan ódákat zengtek Bostonban.

Friss ízek a középpontban

2022 a kiváló minőségű maracuja-koktélok éve volt, nem véletlenül. A gyümölcs lendületes, édes-savanyú ízt hoz a koktélba, amely tökéletesen párosítható különféle szeszes italokkal, de a japán koktélok frissessége is komoly rajongótábort szerzett magának idén. A Sakura Martini például szaké és a gin keverékéből áll és sakura vagy cseresznyevirág díszíti, a Midori Shochu Sour pedig egy gyönyörű zöld koktél, ütős dinnye ízzel.

A gazdag, gyümölcsös ízek mellett egyre többen választanak alkoholmentes koktélt is, vagy olyan italokat, amelyeket csökkentett alkohol vagy cukortartalommal kínálnak a vendégeknek.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

alkoholos koktél | nagy sztori | alkoholtrend | alkoholmentes koktél | koktél | martini

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom