A News & World Report szerint 2021 legjobb étrendje a mediterrán diéta, amely az extrém korlátozások helyett inkább azokat a hozzávalókat és alapanyagokat hangsúlyozza, amiket bátran fogyaszthatunk. Ráadásul hosszú távon még a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának kialakulását is csökkenthetjük általa.
Mi a mediterrán diéta?
A mediterrán diétát a Földközi-tengert körülvevő országok, köztük Olaszország, Görögország és Spanyolország gasztronómiája inspirálta.
Az étrend alapjaiban különbözik minden mástól, hiszen nem azt javasolja, hogy kerüljük el teljes mértékben a zsírokat, hanem arra ösztönöz mindenkit, hogy olyan egészséges zsírokat adjanak ételeikhez, amelyek például a halakban, az olívaolajban és a diófélékben találhatók meg.
Központi elemei a friss, jó minőségű alapanyagok, melyek felhasználása a szezonalitáson alapul. Élelmiszerpiramisát olyan élelmiszerek alkotják, mint a gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a bab, a diófélék, a magvak és extra szűz olívaolaj. A piramis közepe a halakhoz és a tenger gyümölcseihez kapcsolódik, míg a legkisebb rész húsok és édességek számára van fenntartva.
Mit ehetünk és mit nem?
A mediterrán étrend egyik alappillére az extra szűz olívaolaj, amely elsődleges zsírforrásként szolgál. Sütéshez-főzéshez is felhasználható, de salátaöntetek és mártogatósok alkotóeleme is. A diétában kiemelt figyelem jut a friss gyümölcsöknek és zöldségeknek, de a magas keményítőtartalmú hüvelyesek, így a lencse és a csicseriborsó is fontos alapanyag, melyek segítik a vérnyomás szabályozását, kiváló antioxidánsként pedig támogatják az immunrendszer működését is.
A fehérjebevitelt elsősorban halakból fedezhetjük, amelyek gyulladáscsökkentő hatásuk mellett tele vannak vannak omega-3 telítetlen zsírokkal is, amelyek csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát. A mediterrán diéta egyéb jó fehérjeforrásait a baromfihúsok, a tojás, a sovány marhahús és a tejtermékek jelentik.
A mediterrán diéta a legegészségesebb étkezési rutin kialakítására törekszik, ezért nem a korlátozásokra hívja fel a figyelmet, hanem a tudatos hedonizmusra.
Ugyanakkor a fogyás reményében érdemes kerülni az alkohol és a desszertek fogyasztását, a feldolgozott élelmiszereket, és a magas cukortartalmú alapanyagokat.
Milyen egészségügyi előnyei vannak a mediterrán étrendnek?
A mediterrán étrend hosszú távú követésével csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, megnő a várható élettartam, de egyes kutatások szerint kevésbé valószínű a depresszió és a demencia megjelenése is.
Itt pedig megmutatunk négy reggelit, ami karnyújtásnyira hozza a mediterrán tengerpartot.
(Fotók: Getty Images)
étrend | gasztronómia | nagy sztori | táplálkozás | fogyókúra | mediterrán
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!