Van valami a nyárban, amitől a koktélok jól érzik magukat. Nem beszélve rólunk. Akár a medence partján lazítunk, vagy a hátsó kertben grillezünk, netán csak élvezzük a lemenő nap még finoman cirógató erejét egy skybar teraszán – minden megélt pillanat felértékelődik egy mutatós itallal a kezünkben. Ezeket is szem előtt tartva három igen kreatív budapesti bartender készített egy-egy új koktélt, melyek az elegáns, a trendi és a kísérletezős vonalat követik, de közös bennük, hogy mindegyik jól áll egy fülledt estének.
Maradjunk a megszokottnál, amiről egyből tudjuk, mire számíthatunk vagy merjünk kihívóak lenni és nyitni a váratlanság okozta izgalmak felé? Ha most hirtelen készítenénk egy rögtönzött felmérést, jó eséllyel előbbi variációt választanák többen. Szerencsére itthon elég sokan képben vannak a koktélvilág történéseit illetően, de akadnak bőven olyanok is, akik szeretik az új ízeket és ha személyre szabva kapnak egy különleges összetevőjű, nem éppen átlagos pohárban felszolgált italt.
– Folyamatosan szükség van a megújulásra. Az elmúlt években hatalmasat fejlődött a szakma; szorosan összekapcsolódik már a bár, a konyha és a gasztronómia, legyen szó akár ízekről vagy eszközökről. Utóbbiakat tekintve elég nagy az átfedés a bár és a konyha között – mondja Nagy Orsi, a Flava bartendere.
Ahhoz, hogy egy új koktél izgalmas és látványos legyen, elengedhetetlen a megfelelő pohárválasztás, hiszen már az első benyomással „el lehet adni” az italt. Nagyon fontos a díszítés is.
– A legtöbben ma már szárított gyümölcsöket használunk erre a célra, mert jóval esztétikusabb és mutatósabb tőle a koktél. Lehet játszani az illatokkal, a füstöléssel, különböző formájú jégdarabokkal és hát nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az Instagram korában mennyit számít az esztétikum. Minél fotó-kompatibilisebb egy koktél, annál könnyebben jut el több emberhez – vallja. A kevés kontra sok összetevős kérdésben inkább az előbbire voksol, mert szerinte egy többtételes koktél megnehezítheti, lelassíthatja a szervizt, viszont azt is elárulta, hogy a kevés összetevőset könnyen el lehet rontani, ha nem megfelelő az arányok belövése.
Orsi az experimentális vonalat képviselve alkotott meg egy sok allűrrel bíró, vérpezsdítő italt, aminek már a látványos elkészítési módja is odacsavarozza a vendéget a pult előtti bárszékre.
Egy könnyen fogyasztható, a nap bármelyik időszakára ajánlható koktélt kreált, ami remekül passzol mondjuk egy mexikói jellegű, tapasos vacsorához (is). Ezzel kapcsolatban elárulta, hogy megmaradt az a réteg, amely az édes, gyümölcsös ízvilágot keresi egy koktélban, de próbálják más irányba is terelni a vendégeket például egy ehhez hasonló itallal és a hozzá simuló ételpárosítással.
Nincsenek pontos adataink arról, hogy Magyarországon melyik koktél számít a legkelendőbbnek, de azt tudjuk, mi a helyzet a tengerentúlon: Amerikában a Margarita az egyik legtöbbet kikért kedvenc. Itthon is egyre népszerűbb a Tequila alapú ital, melyben a fő összetevő mellett Cointreau és frissen facsart limelé költözik a pohárba. Többféle variációját is megalkották már, az egyik leghíresebb közülük egy San Francisco-i bárhoz köthető, agavéval megbolondított prémium variáns. Ez a Tommy’s Margarita, aminek még eggyel tovább gondolt változatát álmodta meg Nagy Orsi. A francia eredetű narancslikőr mellett a mélységért és a fűszerességért rakott bele égetett friss kakukkfüvet, adott hozzá némi agave szirupot, lime dzsúzt, majd a shakerben rázást követően egy mutatós és keskeny pohárba öntötte, aztán az egészet rozmaringos füstbúra alá helyezte – még csak elolvasva is megugrik a pulzusszámunk.
A recept:
- 40ml tequila
- 20ml Cointreau
- 20ml lime juice
- 15ml agave szirup
- 4 szál friss kakukkfű
- mézvíz (2 rész méz, 1 rész víz)
új | koktél | bártender | kísérletezős | flava | cointreau
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!