Egy egyszerű, ám annál tökéletesebb étel, a kínai batyu köré építi gasztrobirodalmát a Zhu & Co. A köztévé orosz és kínai hírolvasóinak szerelemgyereke egycsapásra a fővárosiak kedvenc jiaozi-lelőhelyévé vált. Mára pedig a birodalom szintet lépett, és még több újdonsággal várja az autentikus ízélményekre vágyó fővárosiakat.
Mono food bisztró a Nagymező utcában
A pandémia legdurvább időszakában nyitott meg a Zhu & Co. a Nagymező utcában. A kifejezetten a kínai batyura specializálódott bisztróban a jiaozin kívül leves és saláta, hétvégenként pedig autentikus all day kínai reggeli vásárolható meg saját gyártású szójatejjel.
A tulajdonosok több szempontból is különlegesek. Mása és Ji az orosz és kínai kapcsolatokat erősíti szerelmével, ráadásul a köztévé idegen nyelvű híradójának köszönhetik egymást, ezáltal vendéglátóhelyüket is.
"Tizenhárom éves korom óta élek Magyarországon. Mása Moszkvából érkezett és pr-menedzserként dolgozik, elsősorban gasztrotúrákat szervez orosz turisták számára Budapestre és a Balatonhoz. A véletlen és a köztévé hozott össze minket" – meséli Ji, hozzátéve, bár a bisztró az ő tulajdonukban áll, a konyhán Ji szüleié a főszerep.
Ők azok, akik kézzel, hatalmas odafigyeléssel készítik az összes jiaozit. Az első hónapban rögtön huszonötezret.
A munkamegosztás is rendkívül tudatos náluk: Mása felel a marketingért, Ji az üzletvezetésért. A tesztelésből pedig mindketten nagy örömmel veszik ki a részüket.
"Édesanyám receptje alapján készülnek a húsos-zöldséges batyuk, amiket már gyerekkoromban is előszeretettel fogyasztottunk. Így aztán, amikor a szüleim munka nélkül maradtak, adott volt, hogy olyan vendéglátóhelyet nyitunk, ahol jiaozit kínálhatunk majd a vendégeknek" – magyarázza Ji, kiegészítve annyival, hogy a bisztró nyitásának elsődleges célja az volt, hogy munkalehetőséget biztosítson a szülei számára.
Bátor húzás, várt siker
"Nem féltünk a nyitástól, annak ellenére, hogy valóban a járvány közepén indultunk el. Biztosak voltunk, hogy ebben a helyzetben is talpon tud maradni és sikeres tud lenni egy olyan vállalkozás, ahol magas minőségű ételeket készítenek" – veszi át a szót Mása. Elárulja, hogy az étterem neve malacot jelent.
"Mindketten nagyon szeretünk enni, tulajdonképpen kis malacok vagyunk, így ha azt vesszük, saját magunkról neveztük el az éttermet" – teszi hozzá nevetve.
A Zhúban kapható batyuk között különböző színű változatokat találunk, ezek eltérő töltelékeket rejtenek. A fehér tésztában húsos töltelék bújik meg, a feketét tintahalfestékkel színezik és rákot rejt, a zöld batyuk cukkinisek, a céklalétől élénk pirosakban pedig gombás töltelékek lapulnak. Az egészen vékonyra nyújtott tésztákat megtöltik, majd batyukat formáznak belőlük, hogy aztán pillanatok alatt olajon kissé megpirítsák. A gondos kezek munkáját a vendégek egészen közelről figyelhetik, a vendégteret és a konyhát ugyanis egy üvegfallal választották el, így egyfajta látványkonyhai élményt is kínálnak.
Szombatonként autentikus kínai reggeli is jár
Annak ellenére, hogy elsősorban a kínai batyukra szakosodtak, ahogy Mása mondja, mindig törik a fejüket valami újdonságon. Áprilistól bevezették szombatonként a kínai reggeli lehetőségét is, ami pedig külön jó hír, hogy ezzel egész nap lehet élni.
"Vencsou városából származom, ott az a szokás, hogy reggelire szójatejet iszunk és bucit eszünk hozzá. Nálunk ez utóbbi virágos tekercsben született újjá. A szójatejet pedig mi magunk készítjük édesanyám receptje alapján igazi vaníliával" – magyarázza Ji. Az autentikus kínai reggeli debütálása olyannyira sikeres volt, hogy már a házi szójatej palackozásával kísérleteznek.
És hogy mi lesz a következő meglepetés?
Az egyelőre titok, mi azonban már most izgatottan várjuk, milyen újdonsággal rukkol elő a budapesti gasztroélet legizgalmasabb párja.
Közben a Wolfgang Puck Fine Dining Group bejelentette stratégiai partnerségi megállapodását a nyár elején megnyíló budapesti Matild Palotával, amelynek keretében a világhírű mesterszakács, Wolfgang Puck veszi át a Belvárosi palota teljes gasztronómiai irányítását.
(Fotók: Zhu & Co.)
gasztronómia | ZHU&CO | nagy sztori | batyu | budapest | jiaozi
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!