Két alpesi desszert, ami otthon is elkészíthető

Ha már síelni nem jutottunk el Ausztriába, legalább ezeken az extrém hideg napokon idézzük meg otthon a hütték semmihez sem hasonlítható hangulatát! Elhoztuk a legjobb, leggyorsabb, legegyszerűbb Kaiserschmarrn- és Germknödel-receptet!

Császármorzsa

Hozzávalók:

  • 25 dkg rétesliszt
  • 4 db tojás
  • 3,5 dl tej
  • 4 dkg sós vaj
  • 3-4 dkg mazsola
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • rum
  • lekvár a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. Válasszuk ketté a tojásokat! A lisztet, a tejet, a cukrot és a tojássárgáját öntsük egy tálba és keverjük simára! Közben a mazsolát áztassuk be a rumba!
  2. A tojásfehérjékből készítsünk kemény habot, és óvatos mozdulatokkal keverjük össze a tésztával! Csöpögtessük el a mazsolát, és keverjük hozzá a tésztához!
  3. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, öntsük rá a masszát, fedjük le, és süssük nagyjából öt percig! Az idő elteltével fakanállal daraboljuk fel, és süssük meg a másik oldalait is!  Tálaláskor lekvárral leöntve, porcukorral meghintve kínáljuk!

Gőzgombóc

Hozzávalók a gombóchoz:

  • egy csomag porélesztő
  • 3 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 10 dkg sós vaj
  • fél citrom reszelt héja
  • sűrű szilvalekvár
  • tálaláshoz darált mák porcukorral összekeverve

Elkészítése:

  1. A tejet a cukorral elkeverve meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. Az élesztős tejet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, valamint a reszelt citromhéjat, és összegyúrjuk. 30 percig letakarva kelesztjük.
  3. A tésztát ujjnyi vastagságúra gyúrjuk, fánkszaggató segítségével kiszaggatjuk. Mindegyik közepébe teszünk egy teáskanálnyi sűrű szilvalekvárt, majd gombóccá formáljuk. Az elkészült gombócokat letakarjuk, és további 15-20 percig kelesztjük.
  4. Egy lábasban vizet forralunk, sózzuk, majd fémszűrőt helyezünk a tetejére, úgy, hogy a szűrő alja ne lógjon bele a lobogó vízbe. A gombócokat a szűrőbe sorakoztatjuk, letakarjuk, és 15 percig gőzöljük.
  5. A gombócokat olvasztott vajjal öntjük le, majd vaníliasodóval és darált mákkal megszórva tálaljuk.

Hozzávalók a vaníliasodóhoz:

  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 8 dkg cukor

Elkészítése:

A két tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a tejjel és a cukorral elkeverjük, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük.

Édes napok

Délutáni kávézáshoz és teázáshoz el sem tudunk képzelni jobb kísérőt, mint egy roppanós tésztával és fantasztikusan lágy krémmel készült mille-feuille. Annak ellenére, hogy a desszert elkészítése ránézésre rendkívül bonyolult, ha a tésztát lecseréljük előre csomagolt, leveles változatra, máris nyert ügyünk van. A torták királynőjét pedig így készítsd el!

(Fotók: Getty Images)

germknödel | desszert | gőzgombóc | édesség | császármorzsa | recept

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom