Grillétterem, ebédmenüző hely, árnyas udvar, szimpatikus esti fröccsöző hely – ez mind egyben a Moné. Egy több mint háromszáz éves apátsági épület, a kapucinus rend egykori kolostora fogadta be a vendéglátóhelyet. A Fő utca gyönyörűen restaurált rendháza ma már butikhotelként, Monastery néven várja vendégeit. Körbejártuk a házat, és ebédeltünk egy kiadósat.
A régmúlt Budája, kockás terítős éttermeivel, hangulatos vendéglőivel és a hozzájuk tartozó takaros udvarokkal, már csak nyomokban fellelhető. Kikoptak ezek a helyek, újak, másak váltották fel őket, de ezt kár siratni. Megbecsüljük inkább azt a néhányat, amely még megmaradt, és kíváncsian figyeljük mindazokat az új szereplőket, amelyek elég egyedinek, barátságosnak tűnnek. A Moné éppen ilyen.
A Fő utcából a Ponty utcára felkanyarodva tudjuk megközelíteni a Garden részt, ami modern megoldásai ellenére valamit mégis visszaad az árnyas budai délutánokból. Mutatós a nagyra tárt ajtó – alkalomadtán, este akár be is lehet hajtani –, a kerthelyiségben pedig napvitorlák és dús fák alatt ejtőzhetünk, amíg az ebédre vagy az italunkra várunk.
Hétköznapokon 12–15 óráig kínálják a menüt, két fogás 2490 forint, desszerttel együtt pedig 2890 forintba kerül, bónusz limonádéval. A kedvenc megoldásunkkal éltek, és a fix menüsor helyett mi tudjuk összeválogatni az ebédet, három-négy féle előétel, főétel és két édesség közül.
Kiadós ebédre számítsunk, olyanra, ami után szívesen időznénk még náluk, még akkor is, ha vár a munka. Séfjük a Moné előtt a Nobu sous chefjeként dolgozott, ezért nem áll messze tőle az ázsiai konyha, amit rendszerint valamilyen formában bele szokott csempészni a menü életeleibe is. Mi például ázsiai húslevest kóstoltunk erről a vonalról, ami egy mély, de mégis frissítő, udon tésztával érkező leves volt. Mivel erősen a hangsúlyozzák a grillfogásokat, ezért az ebéd fogásai között is rendszerint találni faszénen, vagy rostlapon sült húst, halat.
Á la carte a hideg kovászos uborka levest teszteltük, ami a legszuperebb nyári élőétel, de az avokádóval tálalt quinoa saláta is ebbe a könnyed vonalba tartozik. Kínálnak többféle halat, garnélát szintén grillen készítve, a burger kézenfekvő szereplő, ahogy a szaftos rib-eye sem maradhat ki. Átlagos belvárosi bisztrók árszínvonalára számítsunk, az előételek ezer forint alatt is kijöhetnek, a főételeket körettel együtt háromezer forint körül járnak.
Az esték a vacsorák mellett a lazításról szólnak, 23 óráig tartanak nyitva, és csütörtökönként általában zenés programokkal is készülnek. Ilyenkor kigyúlnak a szeretett nyári füzérek fényei, és a poharak is egyre sűrűbben koccannak össze.
Odabent, az épületben folytatódik az étterem, a benti résszel. Körbenéztünk, és egy dekoratív, ízléses teret találtunk. Nincs ez másként a hotelben sem, a szálloda menedzsere megmutatta nekünk a negyvenhét szobás butikhotel néhány lakosztályát és a történelemmel átitatott folyosókat is. A dizájnt nem tolták túl, az egyszerűségre törekedtek, sok helyen például visszaköszönnek a néhai kapucinus kolostor eredeti falai, ami elegáns megoldás.
Moné Garden és Moné Bar and Restaurant, Budapest I., Fő utca 30. és Ponty utca 2.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Moné)
budai vár | boutique hotel | moné | udvar | fő utca | grill
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!