Tudtad? Hiába kávézol, valójában nem a koffeintől indul könnyebben a reggeled

A világ lakosságának nagy része a reggelét egy kávéval vagy egy csésze teával indítja azért, hogy meglegyen a napkezdéshez szükséges koffeinlökete. A Frontiers in Behavioral Neuroscience által nemrégiben készített tanulmány szerint azonban az éberség nem kizárólag a koffeinéből fakad. Valójában a reggeli rutin az, amitől könnyebben indul a napunk.

A neurológiai tanulmány megállapította, hogy a kávéfogyasztásnak a kontextusa az, ami hatással van az éberségre és a tettrekészségre. A tanulmány szerzői abból a feltevésből indultak ki, hogy a kávé főzésének és elfogyasztásának folyamata rutint teremt. Ez alapján pedig az ébredés fogalma nem csupán a koffeinlöketről szól, hanem az azt övező rituálé pszichológiai és érzékszervi hatásairól is.

Ezek mindegyike kell ahhoz, hogy felkészüljünk a ránk váró napra.

A kutatás eredményeiből azt a következtetést vonták le, hogy az ébredés akkor kezdődik, amikor elkészül a kávé, és akkor ér véget, amikor a bögrénk kiürül.

A Frontiers in Behavioral Neuroscience tanulmánya szerint reggel sokkal inkább a kávézás ébreszti fel az embert, mint a koffein, mivel maga a folyamat is bizonyos agyi régiókat aktivál, így serkentő hatással van az emberre. De az aroma megérzésétől a kortyolásig minden apró elem válaszreakciót vált ki.

Azaz a személy minden egyes ingerre reagál, ami az ébredéshez, élénkülés fokozódásához vezet.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

kávézás | koffein | reggel | kutatás | kávé | rutin

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom