A kávé olyan hatásokkal bír, amit csak most kezdünk megérteni

Portugál kutatók a reggeli ital pozitív hatásait vizsgálták és azt, hogy mi a különbség a kávé és a koffeinoldat között.

A vizsgálatban összesen nyolcvanhárman vettek részt, akik közül negyvenheten kávét, harminchatan pedig forró vízben oldott koffeint kaptak. Az alanyokat az ital elfogyasztása előtt, és harminc perccel utána is MRI-vizsgálatnak vetették alá.

Az agyi aktivitás mindkét csoportban csökkenést mutatott a pihenésért felelős területen, vagyis a koffein mindenkinél kifejtette azt az energianövelő hatást, amit várunk tőle.

Azonban azoknál, akik kávét ittak, az agy más területein is megnőtt az aktivitás: például a fókuszálásért, a figyelemért és rövid távú memóriáért felelős területen.

A kutatók szerint ugyanakkor nem biztos, hogy mindezért csak a folyadékban található anyagok közvetlen hatása a felelős. A kávézáshoz a látvány, az illat és az íz is hozzáad egy pluszt, amitől az ember éberebbnek érzi magát, függetlenül a koffeintartalomtól, és sokaknak már maga a kávékészítés rituáléja is örömet okoz, ami szintén hozzájárulhat a pozitív hatáshoz, és ahhoz, hogy az ember úgy érezze: készen áll a napra.

Az érzékszervek szerepét támasztja alá az a megállapítás is, amely szerint tényleg finomabb lehet a kávé, ha egy bizonyos színű csészéből isszuk. Ha pedig mindezek hatására kedvet kaptál ahhoz, hogy fejest ugorj a legkülönfélébb kávék világába, akkor ez lesz a te napod.

(Forrás: NBC, The Takeout, képek: Unsplash)

hatás | kutatás | kávé | koffein | koffeinoldat

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom