A koktélok tökéletes felvezetői lehetnek az ünnepi menünek, de akár annak zárásaként, még desszert helyett is fogyaszthatók. Összegyűjtöttünk három olyan italt, ami túlmutat a forralt boron, de magukban hordozzák a karácsony minden ízét és illatát.
Tom és Jerry
A Tom and Jerry egy olyan klasszikus koktél, amely nagyon hasonlít a tojáslikőrre. Az eredete nem ismert, a feltételezések szerint kezdetleges változatát már a 19. századi Angliában is fogyasztották.
A koktél tetejére kerülő tészta elkészítéséhez egy tálban felverünk három tojásfehérjét. Egy másik tálban elkeverjük a sárgáját, adunk hozzá egy kevés rumot, egy csészényi cukrot, egy csipet fahéjat, szegfűszeget és szegfűborsot. Óvatosan összeforgatjuk a fehérjével.
A Tom & Jerry tésztát egy nagy hőálló tálba tesszük, óvatosan hozzákeverünk 120 milliliter konyakot, ugyanennyi rumot és 240 milliliter forró tejet. Négy kis bögrébe adagoljuk, a tetejét szerecsendióval díszítjük.
Házi tojáslikőr
A tojáslikőr klasszikus változata tojás, tej, tejszín, cukor és vaníliakivonat felhasználásával készül. Fahéjat, szegfűszeget, csillagánizst vagy reszelt szerecsendiót is adhatunk hozzá, hogy ízében és illatában még inkább ünnepi hangulatot árasszon.
Hat tojást szétválasztunk. A sárgáját vízgőz fölött két evőkanál cukorral besűrítjük nagyjából öt perc alatt. Egy nagy tálban összekeverünk három csésze tejet, 1/4 csésze bourbont, két evőkanál rumot és két evőkanál brandyt. Egy másik tálban habbá verjük a tojásfehérjét két evőkanál cukorral. A tojáshabot elkeverjük a sárgájával. 1 csészényi felvert habtejszínnel és fél teáskanál reszelt szerecsendióval ízesítjük. Alaposan lehűtjük. Pohárba adagolás előtt átkeverjük.
Coquito
A Coquito egy tradicionális Puerto-Rico-i rumpuncs, amit előszeretettel szolgálnak fel a karácsonyi ünnepek alatt.
350 milliliter sűrített tejet, ugyanennyi kókusztejet, 750 milliliter Puerto Rico-i fehér rummal összekeverjük. Három csésze vizet ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, reszelt gyömbérrel és vanília aromával felforralunk, negyed órára félretesszük, majd leszűrjük. A fűszeres vizet hozzákeverjük az alkoholos tejhez, üvegekbe adagoljuk és két órára hűtőbe tesszük. Hidegen kínáljuk.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
likőr | koktél | ital | karácsony | nagy sztori
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!