A kánikula ideje alatt sokszor érezzük magunkat étvágytalannak, és nem egyszer a meleg vacsora helyett csak valami hideget ennénk. A rekkenő hőségben azonban nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy megkapja a szervezetünk mindazt, amire szüksége van.
Az egészséges és változatos táplálkozás időjárástól függetlenül fontos. Éppen ezért összegyűjtöttük azokat az ételeket, amelyek tökéletesek lehetnek akkor, ha igazán meleg van.
Mit együnk kánikula idején?
A hőségben szervezetünk hűtése és hidratálása a legfontosabb. Szakértők szerint folyadékbevitelünk körülbelül húsz-harminc százalékát az élelmiszerekből fedezzük, így érdemes magas víztartalmú ételeket fogyasztani. Jó választásnak tűnhetnek a sorbet-k és a fagylaltok, ám ezek valójában többet ártanak, mint használnak. Helyettük kerüljenek az asztalra zöldségek és gyümölcsök,
például eper, uborka, cukkini, paradicsom, zeller, saláta és dinnye.
Levesek, kásák
A levesek gyorsan elkészülnek, friss, szezonális zöldségeket is tartalmaznak, ha pedig könnyű húsokat főzünk bele, még tartalmasabbá is tehetjük ezeket. Használjunk zellert és olyan fűszernövényeket, mint a bazsalikom és a petrezselyem, amelyek szintén hűtenek.
Készíthetünk vacsorára minestrone levest, egyszerű zöldséglevest, hidegen fogyasztható krémleveseket, de a zabkásák és smoothie-tálak is tökéletesek lehetnek, ha friss gyümölcsökkel díszítjük.
Fűszeres ételek
A fűszeres ételek fogyasztása elsőre butaságnak tűnik, valójában azonban
beindítják az anyagcserét, elősegítik az izzadást, aminek hűsítő hatása van.
Vacsorára fogyaszthatunk például thai zöld curry-t, amit szezonális zöldségekkel és kókusztejjel tehetünk igazán frissé és ízletessé. Használhatunk hozzá hagymát, lencsét, borsót, paprikát, csilit, spenótot is.
Saláták
A friss saláták elfogyasztása az egyik legkézenfekvőbb ötlet kánikulában,
hiszen sokoldalúan elkészíthetők és egészségesek is, ráadásul, ha egy hatalmas adagot készítünk belőle, egész nap rájárhatunk. Mehet bele fejessaláta vagy jégsaláta, spenót, uborka, zeller, paradicsom, de akár gyümölcs, így görögdinnye vagy sárgadinnye és barack is.
Dúsíthatjuk magokkal, tojással, sovány húsokkal, alacsony zsírtartalmú sajttal és mikrozöldekkel is.
A saláták tele vannak tápanyagokkal, ráadásul remekül hűtik a szervezetünket és javítják az anyagcserét is.
Kókusztej
A kókusztej fontos ásványi anyagokat tartalmaz a szív egészségének megőrzéséhez és a kiszáradás megelőzéséhez. Ha önmagában nem szeretjük fogyasztani, használjuk fel friss és laktató turmixokhoz, kásákhoz, curry-hez és ázsiai stílusú levesekhez!
(Forrás: Express, fotók: Getty Images)
hidratálás | egészséges táplálkozás | kánikula | nagy sztori
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!