Ilyen a város, ahol a szemét nyolcvan százalékát újrahasznosítják

A hulladékot tizenhárom kategóriában, negyvenöt típusra osztják Kamikatsuban, ahol a világon egyedülállóan szervezett módon csökkentik az ökológiai lábnyomot, és ezzel a témában a legjobb eredménnyel bíró várossá váltak. 2020-as célkitűzésük az volna, hogy teljesen zero waste településsé váljanak, vagyis az összes termelt szemetet vissza tudják forgatni. 

A japán városka az egyik helyi szemétégető bezárása után 2003-ban kezdte megreformálni az újrahasznosítást, mely nemcsak a bolygót kíméli, de eleve olcsóbb megoldás, mint a szemétégetők üzemeltetése, nem beszélve az emberi tényezőről. A szemléletváltást tizenöt év alatt sikerült átvinni a kétezer főt számoló Kamikatsuban, ami nem kis teljesítmény, pláne, ha arra gondolunk, hogy itthon sokan még most is tanácstalanul kerülgetik a színes, szelektíven gyűjtő kukákat.

Komoly odafigyelést igényel a szemét szortírozása, és a szállítást is a lakóknak kell megoldaniuk – ez azonban hamar rutinná válik, a lakók szerint könnyen meg lehet szokni.

A hulladékot tiszta állapotban kell a gyűjtőközpontba vinni, a PET-palackokat, konzerveket, üvegeket kimosva várják, de külön fakkokba kerülnek az elhasznált fogkefék, az intim higiéniai holmik, a zacskók, az evőpálcikák is.

A procedúrát egy nonprofit szervezet, a Zero Waste Academy felügyeli, segíti. Például a kihelyezett lerakók mellett információt kaphatnak a lakosok arról is, hogy az adott hulladékból mit készítenek majd. A szerves hulladékot természetesen komposztálják, melynek érdekessége, hogy nagy százalékban az adott háztartásban használják fel a keletkezett trágyát, de az biztos, hogy a település határain belül használják újra fel.

Kamikatsu kivételes működését egyre többen szeretnék testközelből is megtapasztalni, sokan járnak csodájára. A település pedig szorgalmasan készül 2021-re, mikor már a problémásabb hulladékok (például szőnyegek, lábbelik) sem kerülnek az égetőbe, hanem 100%-ban újrahasznosítanak mindent.

Ez is érdekelhet:

Nagyot lépett egy amerikai város: nem kér többet a műanyag palackokból

A kaliforniai városban nem kötnek többé kompromisszumot: augusztus 20-ától nem értékesíthetnek műanyag palackot a reptéren.

(Fotó: Getty Images)

újrahasznosítás | környezettudatos | ökológiai lábnyom | kamitatsu | japán | zero waste

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom