Hogyan fér meg egymás mellett egy több mint száznegyven éves történelmi épület, az ázsiai és a magyar konyha, valamint a város legjobb aranygaluskája? A választ a Várkert Bazár mellett, az Ybl Miklós téren érdemes keresni, ahol megkapó enteriőrrel és tényleg nem mindennapi ételkínálattal megnyitott a Felix Kitchen&Bar.
Alig néhány napja várja vendégeit a Felix Kitchen&Bar, amely a 2018 tavaszán átadott Ybl Budai Kreatív Ház méltó gasztronómiai párjaként egészíti ki az Ybl Vízház épületét.
Az Ybl Miklós által tervezett és 1875-ben épített legendás helyszín már számos szerepet betöltött csaknem másfél évszázados fennállása során, bár azt elmondhatjuk, hogy a vendéglátó funkció kisebb megszakításokkal végigkísérte a ház életét.
Legutóbb kávézóként nyitott újra, a patinás helyszín azonban megérdemli, hogy végre megkapják az épülethez méltó gasztronómiai megújulást is a sokat látott falak, ezt pedig mostantól a Felix biztosítja.
A Felix Kitchen&Bar a névválasztás terén visszatért ez eredeti gyökerekhez, ezért viseli Ybl Miklós fiának keresztnevét.
A tavaly óta működő Ybl Budai Kreatív Ház és az új étterem célja, hogy a kultúra és a gasztronómia kiegészítse egymást az épületben, és mivel a kiállítótér az ázsiai művészeteknek is helyet ad, ez a konyhai irányzat visszaköszön az étlapon is.
A magyar konyha jellegzetes alapanyagai mellett az ázsiai alapanyagok is szerepet kapnak Kovács Árpád séf által összeállított étlapon. Árpád neve már számos hazai topétterem kapcsán ismerősen hangozhat, hiszen a 21 Magyar Étterem, a La Perle Noire, a Pierrot, a Vár: a Speiz konyhájából is kóstolhattuk kreációit, mostantól pedig a Felixben alkot majd.
Az étlapon a seafood-kreációk és a steakek dominálnak, de hangsúlyt kapnak az ún. raw fogások is, amelyek olyan minőségi nyers alapanyagok, melyek nem feltétlenül igényelnek hőkezelést és natúr formában is ízletesek maradnak. A séf elmondása szerint az elsődleges és legfontosabb számára, hogy a legmagasabb minőségű alapanyagokból dolgozzanak, amelyek beszerzésére egy komoly, több mint húsz beszállítóval dolgozó hálózatot építettek ki, és ha kell, a világ másik végére is elmennek a legjobb hozzávalókért.Ennek köszönhetően az étlapon olyan különlegességek is megtalálhatók, mint a kamcsatkai rák, amely egyedülálló fogás hazánkban, vagy az itthon eddig csak a Nobuban kóstolható Miyazaki hátszín, de rendelhetünk a japán konyhában használt yuzus ponzuval elkészített libamájat, illetve prémium minőségű steakeket is, melyeket számos mártással és körettel tudunk kombinálni.
A Felix a magyar fogások terén is tudott újat mutatni, már az első hét után a vendégek kedvence a Budapesten egyedülálló kétszemélyes aranygaluska. Akik pedig extrémebb különlegességre vágynak, azoknak ott van a popcorn krémes répafagylalttal desszertként.
A gasztronómiai kínálathoz a város bárja is illeszkedik, melyben már most több mint négyszáz különböző spirit és csaknem 320-féle bor kapható – és a kínálat még bővítés alatt áll. A hazai borok mellett a külföldi tételek is szerepet kapnak,
ráadásul olyan régiók borait is megkóstolhatjuk, melyek Magyarországon kevésbé ismertek, mint például Oregon, Central Otago vagy Priorat.
Az étterem hosszútávú célja, hogy idővel a legjobb magyar és külföldi tételekből öt-hat évjáratra visszamenőleg is lehessen válogatni.
A Felix egész nap várja a vendégeket, a reggeli menü már 7:30-tól elérhető, aki pedig vacsorázna, az utolsó rendelését még éjjel 11:30-kor is leadhatja. Az étlap még számos érdekességet tartogat, a szépséges épület falai pedig magukért beszélnek.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Szemdeff Lőrinc, Stiglincz Gábor)
magyaros | reggeli | steak | raw | bár | Kovács Árpád
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!