A single barrel italritkaságból csupán kétszáznyolcvanöt darab van a világon, ezért ennyire különleges.
Jay-Z jótékonysági árverésre bocsátotta az 50. születésnapjára kapott D’ussé konyakját, melyet szombaton, a Sotheby’s-ben 52 ezer dollárért adtak el, így a rapper közel tizenhatmillió forintnyi összeggel tudta támogatni a Shawn Carter Alapítványt.
A rendkívül ritka Grande Champagne Cognac a limitált darabszámú 1969-es Annersaire kollekció első kiadása, amely mindössze kétszáznyolcvanöt palackot tartalmaz. A palack értékét 25–75 ezer dollár közé becsülték,
a meg nem nevezett licitáló pedig végül 52 500 dollárt fizetett érte.
Úgy tudni, a konyak érlelődött a francia Château de Cognac pincéjében, mígnem a D’Ussé pincemestere rá nem talált. Megkóstolta, és olyannyira kiemelkedő minőségűnek ítélte az ízvilágát és a textúráját is, hogy úgy döntött, megőrzi Jay-Z ötvenedik születésnapjára. Az ital különleges abból a szempontból is, hogy nem különböző párlatok és hordók házasítása révén jött létre. Azért kerülhetett a piacra limitált darabszámban, mert egyetlen úgynevezett single barrel tétel, azaz egy párlat egyhordónyi kiszerelése.
A konyak gazdag ízvilágában a friss dió, a mogyoró és a kandírozott alma is megjelenik, a korty elején fás aromák törnek fel, hogy aztán a végén a pörkölt gyümölcs, a bőr és a szivar váljon érezhetővé. Az alkohol kristálydekanterben van, amelynek nyakán 24 karátos aranyfólia és a rapper aláírása vonzza a tekintet.
A közelmúltban az amerikai Fortune magazin megtalálta a világ legdrágább borát: a 2008-as évjáratú Royal Tokaji Esszencia negyvenezer dollárba – vagyis több mint 11 millió forintba – kerül, és Sanghajban meg is vette valaki. A Buckingham Palotával szemben pedig valószínűleg a világ legdrágább teáját lehet kapni.
(Fotók: Sotheby's és Julian Cassady Photography)
gasztronómia | konyak | árverés | rekord | jótékonyság | alkohol
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!