Jamie Oliver az évtizedek során számos szakácskönyvet kiadott már, közülük is világszerte az egyik legnépszerűbb az Olasz kaják című receptgyűjteménye, ami ennél jóval több, hiszen itáliai gasztro-kalandozásának történeteit is megismerhetjük egy-egy fogás által.
Az Olasz kaják szakácskönyvben található egy elképesztően gyorsan, tényleg tíz perc alatt elkészíthető garnélás, rukkolás spagettije, amit Palermóban, a La Gondola nevű kisvendéglőben lesett el.
A sztárszakács azért kedveli ennyire ezt a fogást, mert könnyen elkészíthető, ízkombinációja egészen kitűnő, ráadásul nem kell a tengerparton sem élnünk az alapanyagok beszerzéséhez, hiszen fagyasztott garnélát is felhasználhatunk hozzá, igaz,
ebben az esetben a legelső lépésként szobahőmérsékleten ki kell olvasztanunk.
Teszteltük Jamie receptjét, és azt kell mondanunk, hogy ha lépésről lépésre haladunk, nem akarunk semmin sem változtatni a hozzávalók mennyiségén, akkor a végeredmény zseniális lesz. Nekem például első rettentő soknak tűnt, hogy a szószba egy teljes citrom levét belefacsarjam, így első körben csak a felét tettem bele.
A végén azonban az utolsó kóstoláskor mégiscsak belement a másik fele, szükség is volt rá, hiszen volt egy kis hiányérzetem az ízek harmóniájában.
A plusz savasság nagyon jót tett a szósznak is és a garnélának is.
A tanulság, hogy Jamie-nek mindig igaza van, másrészről pedig ez tényleg egy elronthatatlan recept. Miközben készítjük, egyetlen pillanatra sem bizonytalanodunk el, hiszen logikusan le van írva minden, csak sorra kell haladnunk a feladatokon.
A szósz gyakorlatilag annyi idő alatt elkészült, amennyi a tészta megfőzéséhez kellett, így ez valóban zseniális last minute fogás lehet bármikor vacsorára.
Hozzávalók:
- 455 gramm száraz spagetti tészta
- só, bors, olívaolaj
- 2 gerezd megtisztított, finomra vágott fokhagyma
- 1-2 szárított, morzsolt piros csili
- 400 gramm megtisztított nyers garnéla
- 1 kis borospohárnyi fehérbor
- 2 púpozott evőkanál paradicsompüré konzerv
- 1 citrom leve és lereszelt héja
- 2 maréknyi durvára vágott rukkola (opcionális)
Elkészítése:
Első lépés: A spagettit lobogó sós vízben megfőzzük, közben egy serpenyőben olíva olajat hevítünk, rádobjuk a zúzott fokhagymát és a csilit, majd néhány pillanat múlva hozzátesszük a garnélát és egy percig pirítjuk.
Második lépés: Felöntjük a fehérborral, adjuk hozzá paradicsompürét és főzzük össze egy-két percig.
Harmadik lépés: Szűrjük le a tésztát és egy kevés főzővizet öntsünk a szószunkhoz.
Negyedik lépés: A tésztát zúdítsuk rá a szószra, facsarjuk rá a citromlevet, keverjük hozzá a rukkola felét. (Ha nem kedveljük a rukkolát, gond nélkül elhagyható a receptből.) Kóstolás után sózzuk és borsozzuk, ha szükséges.
Ötödik lépés: Tálaljuk, végül szórjuk rá egy kevés reszelt citromhéjat és ízlésünk szerint a rukkola másik felét.
(Fotók: Getty Images)
spagetti | gyors étel | olasz konyha | olasz étel | olasz gasztronómia | 10 perces étel
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!