Egyszerre oldja meg a vízhiányt és az energiaválságot ez az új innováció

Ivóvizet állít elő és zöld energiát termel ez a különleges lámpa, amely első helyezést ért el a Design Educate Awards-on „Responsive Design” kategóriájában.

Henri Glogau dizájner az erőforrások szűkösségére és globális problémákra kínál választ új innovációjával.

A Skylight névre hallgató eszköz egyszerre egy világítótest és egy olyan berendezés, amely ivóvizet képest előállítani sós vízből. A kör alakú eszköz működési mechanizmusa szerint

miközben ivóvizet termel, a sóoldatot energia előállítására használja fel.

A terméket a fejlesztő a chilei NGO TECHO-val együttműködve hozta létre az országban élő mejillonesi tengerparti közösség számára. A mennyezetre szerelhető lámpa ledes fénycsíkját egy kis napelem tölti fel, mely a sós tengervizet párologtatja.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=257&v=O7--n9oqOOk&feature=emb_title

A folyamat során az eszköz kettéválasztja a sót és az ivóvizet, közben pedig energiát állít elő, amelyet egy akkumulátorba juttat, hogy éjszaka is működtetni tuja a lámpatestet. A tengervizet egy kis csövön keresztül, kézzel pumpálják az eszköz belsejébe,

a megtisztított ivóvizet pedig az alján tudják leengedni.

Nem ez az első innováció, ami az emberiség legnagyobb kihívásaira kínál megoldást. Például a Cosimo Scotucci által elképzelt dH2Ome célja, hogy fogyasztásra alkalmas vizet biztosítson ott, ahol a legnagyobb szükség van rá – így járulna hozzá egy egészségesebb, biztonságosabb és fenntarthatóbb társadalom alapjainak lerakásához.

(Forrás: Designboom, fotók: Henry Glogau Studio)

ivóvíz | fejlesztés | ivóvízválság | zöld energia | megújuló energia | fenntarthatóság

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom