Gyümölcshéjakból készítenek innovatív táskákat a dizájnerek

Berlini dizájnerhallgatók, Lobke Beckfeld és Johanna Hehemeyer-Cürten kifejlesztettek egy áttetsző, főként gyümölcsök héjából készült anyagot, amely táskák előállítására is alkalmas. Ráadásul, ha már nincs rá szükség, az innovatív kiegészítő egyszerűen feloldható a vízben is.

A Sonnet155 két különböző posztindusztriális hulladékból, a gyümölcslevek előállítása során keletkező pektinből, és a textilgyártás során megmaradó cellulózszálakból állított elő innovatív anyagot, amelyből aztán rövid élettartamú, retikül formájú táskákat készítettek.

Ezek különlegessége nemcsak abban rejlik, hogy hulladékmentesen készülnek, hanem abban is, hogy felhasználást követően természetes módon lebomlanak, komposztálhatók, de akár vízben is feloldhatók.

A tervezők célja az volt, hogy a hagyományos papírtáskákra adjanak egy fenntartható, elegáns alternatívát.

A Sonnet155 táskák legfontosabb összetevője a pektin, egy zselésítő anyag, amelyet a gyümölcslé előállításakor megmaradó gyümölcsrostokból nyernek ki, hogy aztán természetes kötőanyagként használják fel. Ezt erősítik meg az öt milliméternél is rövidebb cellulózszálakkal. A masszát meleg vízzel keverik össze, és öt napig száradni hagyják. A cellulóz százalékos aránya, valamint a szálak hossza és sűrűsége határozza meg az anyag áttetszőségének mértékét, illetve az anyag rugalmasságát, miközben a természetes pigmentek a színváltozatokért felelnek.

Az elhasználódott gyümölcsbőr táskák újrafelhasználhatók, hiszen ismét feloldhatók meleg vízben, hogy aztán a massza néhány napos száradást követően újra varrható állapotba kerüljön.

Itt bemutattunk hat fenntartható divatmárka, amelyekkel te is tehetsz a bolygóért, itt pedig olyan projekteket, ahol a fenntarthatóság az első.

(Fotók: Sonnet155)

környezetvédelem | dizájner | divat | táska | fenntarthatóság

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom