Utaznál a nyáron? Akkor ezt jó, ha tudod!

Mit kezd az áremelkedéssel, az élelmiszerhiánnyal és az inflációval a turizmus? Erre a kérdésre próbáltak választ adni különböző turisztikai szereplők.

A járványügyi korlátozások feloldása után azt gondolhattuk, hogy semmi nem állhat az utazók útjába, de nem kizárt, hogy mégsem lesz akkora a fellendülés, mint az várható volt. Nemrég írtunk arról, hogy elszállhatnak a repülőjegy-árak, de valójában nemcsak ezek.

Már az egész kontinensen érezhető a kár, amit az üzemanyagköltségek emelkedése, az ellátási láncok problémái, az infláció és a munkaerőhiány okoz.

A spanyol szállodák és éttermek az élelmiszerhiány miatt aggódnak, amit nemcsak a teherautó-sofőrök több mint tíz napja tartó sztrájkja okoz, hanem az is, hogy meg kell találniuk a megfizethető alternatíváját az olyan kulcsfontosságú élelmiszereknek, amelyeknek hetvenöt-nyolcvan százaléka Oroszországból és Ukrajnából érkezett eddig, mint a búza- vagy a napraforgóolaj.

„Igyekszünk rugalmasak lenni, és pótolni a hiányzó termékeket. A napraforgó helyett például olívaolajat használunk, így ez nem befolyásolja a vásárlói élményt” mondta Javier Garcia Cuenca, a Magic Costa Blanca Hotels alelnöke, ugyanakkor hozzátette, hogy a növekvő költségek kezelése továbbra is problémát okoz.

Mr. Cuenca, a Magic Costa Blanca munkatársa azt mondta, hogy nem emeltek díjakat a szállodában, és óvatos optimizmusnak is adott hangot a nyárral kapcsolatban, miután a szobák körülbelül felét már lefoglalták a szezonra. Mint hozzátette, „figyelnünk kell az inflációt, és lehet, hogy módosítanunk kell az árakat, hogy megmaradjon a haszonkulcs.”

Costa Blancán egyébként több szállodai is fix áras szerződéseket kötött az utazásszervezőkkel, ami megelőzheti a lemondásokat. A szállodáknak ugyanakkor folyamatos kihívást jelent a növekvő költségek kezelése és az ellátási lánc problémáihoz való alkalmazkodás.

Itt írtunk arról, hogy átírhatja-e a nyári utazási terveket az ukrajnai háború, itt pedig arról, hogy a magyarok egyik kedvenc üdülőhelyén sorra mondják le a foglalásokat.

(Forrás: New York Times, képek: Unsplash, Pixabay)

élelmiszerhiány | áremelkedés | energiaárak | infláció | utazás

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom