Idén visszatér Európa egyik legismertebb fesztiválja, mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat

Két év kényszerszünet után hétvégén visszatér az Oktoberfest. A helyiek által "Die Wiesn" néven ismert sörfesztivált Münchenben a Theresienwiese nevű gigantikus méretű területen tartják és szokás szerint nem csupán a sörről szól.

Az elmúlt években a Covid miatt elmaradt, idén visszatérő fesztivál korlátozásmentes lesz – de ez nem jelenti azt, hogy a járványnak nincsenek következményei. Dieter Reiter müncheni polgármester a múlt héten elismerte, hogy a vendéglátóiparb an tapasztalható munkaerőhiány befolyásolja a fesztivál megrendezését is, mivel sok pozíció még mindig betöltetlen. Ennek ellenére nincs szó az esemény lemondásáról.

A hordó csapolása szeptember 17-én, szombaton 12 órakor indul, a zárónap pedig október 3-án, a német egység napján lesz, így a fesztivál egy nappal tovább tart a szokásosnál. Az utolsó estén egyes sátrakban gyertyafénnyel és ringatózó zenével ünneplik az Oktoberfest végét – sokaknak minden bizonnyal igazi libabőrös pillanatként.

Újdonságként egy vadonatúj sátor is csatlakozik a bulihoz: a Peter Reichert vendéglős által üzemeltetett tizenöt méteres Bräurosl sátor magasabb, mint az összes többi, és összesen 8250 ember befogadására lesz alkalmas.

A látványosságok (Ördögkerék, Bolhacirkusz, hullámvasút, óriáskerék) reggel 9-kor nyitnak – egy órával korábban, mint a korábbi években –, majd este fél 12-kor zárnak. A sátrakba hétköznap 10, hétvégén 9 órától lehet bemenni, kivéve az első napot, amikor 12-től. A móka este fél 12-ig tart mindenhol. A fesztivál első vasárnapján tartják a hagyományos jelmezes felvonulást az Óvároson keresztül a Theresienwiese-re. Ezt élőben közvetíti a televízió.

A régi Oktoberfest hangulatát három euróért (kb. 1200 forintért) a fesztivál egy csendesebb sarkában, az Oide Wiesn-en lehet megélni. A történelmi hullámvasutakon – amelyek közül néhány több mint százéves –, egy euróért tehet egy kört a vendég, aki pedig az Oktoberfest történetével szeretne megismerkedni, az a múzeumi sátrat keresse.

A legizglamasabb kérdés persze mindig az Oktoberfest híres, egyliteres söröskorsójának, az úgynevezett Maß-nak az ára, ami idén 12,60 és 13,80 euró (kb. ötezer és ötezer-ötszáz forint) között mozog.

Ez átlagosan 15,77 százalékkal több, mint 2019-ben. A fesztiválon dolgozó pincérek és pincérnők biztosan csalódottak lesznek az áremelés miatt, mivel valószínűleg érinti a borravalójukat, ugyanis a legtöbb vendég kerekít fizetéskor.

A legtöbb müncheni tudja, hogy az Oktoberfest finomságait a hétköznap ebédidőben lehet a legjobban élvezni, amikor könnyebb asztalhoz jutni. Sátortól függően a főételek 8,90 és 14,50 euró (kb. 3500 és 5800 forint) közötti áron kaphatók. Bár a hagyományos bajor ételek eléggé húsoncentrikusak, ma már minden sátorban kínálnak vegetáriánus – sőt, néha még vegán – opciót is.

A fesztivál területére való belépéskor ellenőrzik a táskák méretét és tartalmát. A három litert meghaladó térfogatú tárgyakat le lehet adni a csomagmegőrzőben – némi díj ellenében. A babakocsik hétvégén és hétköznapokon 18 óra után nem engedélyezettek.

Bár néhány asztalt fenntartanak a spontán érkezőknek, a foglalás ajánlott, különösen hétvégén. Foglalni a fesztiválsátrak weboldalain lehet.

Eközben itthon jövő nyáron, július 6-15. között összművészeti kulturális fesztivállal tér vissza a Hello Wood – a Builder Summit fókuszában a bontás-építés áll, a résztvevők nemcsak az installációkat, hanem közösséget és önmagukat is építik majd a fesztivál tíz napja során. Az utolsó, régióban szervezett 2019-es Hello Wood Carnival alkotótábor óta ez az első alkalom, hogy újra a nemzetközi építész közönséghez szól a szervezői csapat.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images, Unsplash)

attrakciók | oktoberfest | sörfesztivál | münchen | utazás | tudnivalók

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom