Egy időre stoptáblát mutatott az utazásnak a világjárvány, és bár lassan, de óvatosan újra útnak indulunk, a pandémia hatásait egy darabig (örökre?) érezni fogjuk. Nem csupán az utazáshoz köthető alapvető dolgokat változtatta meg a koronavírus, hanem a szállodaiparban is otthagyta a névjegyét – leginkább a társadalmi távolságtartás és az érintésmentes rendszerek eljövetele jelenti ezeket a nyomokat. A Business Insider cikkére építve megmutatjuk, hogyan alakulhat a szállodák közeli és távoli jövője.
A vendéglátással foglalkozó szakértők szerint a lényeg a rugalmasságon lesz. A változások elsősorban a szállodák közösségi tereit (lobby, étterem, bár) érintik, és főként egészségügyi kérdéseket vetnek fel.
Bejelentkezés
Békeidőben a check-in pultok jelentették az első kapcsolatot a vendég és a személyzet között, de ez valószínűleg átalakul. A telefonos alkalmazásoknak köszönhetően a személyes találkozás eltűnhet, minden átkerül az online térbe, ami nemcsak kényelmesebb, de a társadalmi távolságtartásra gondolva biztonságosabb megoldás is.
Egyébként könnyen elképzelhető, ha nincs a világjárvány, akkor is többen választják az érintkezésmentes kapcsolatfelvételt.
Lobbyk
Multifunkcionálissá válnak át az előcsarnokok: szükség esetén bármikor és könnyedén mozdítható ülőalkalmatosságokkal, alakítható terekkel találkozhatunk.
Új dizájnelemek jöhetnek a képbe, melyek a megfelelő távolság betartására hívják fel a vendégek figyelmét. Ezek a jelek vagy táblák pedig igazodnak majd a szálloda stílusához és hangulatához.
Szobák
Nyilvánvalóan a legkényesebb és legfontosabb kérdések egyike, hiszen egy szállodai szoba elfoglalása előtt általában egyből arra gondolunk:
vajon ki lakhatott itt előttünk?
A vendég látványos és egyértelmű bizonyítékot szeretne kapni szobája egészségügyi biztonságáról, úgyhogy a dizájnerek már dolgoznak a megoldáson, ami most még pontosan nem ismert, de valószínűleg állandó és látványos elemét képezi majd a lakosztályoknak.
Minimalizálják az érintkezést is: az ajtók a kilincs megfogása nélkül is nyithatóak lesznek – persze rengeteg szállodában már kártyával nyílnak a zárak –, a fürdőszobákban és a mosdókban pedig kéz helyett lábbal aktiválhatjuk a csapokat.
Levegőszűrés
Sokan tartanak a klímaberendezésektől és a légkevergetéstől, úgyhogy az új luxus a magas minőségű levegőszűrő lehet – a hoteleknek alighanem költeniük kell a komolyabb berendezésekre.
Vagy pedig visszatérünk az alapokhoz és a klasszikus ablaknyitogatós szellőztetéshez...
Tárgyaló- és konferenciatermek
Jelen állás szerint nem hangzik túl jól esetenként több száz ember bezsúfolása egy zárt térbe. A megoldás a kisebb és intimebb terek kialakítása, melyek könnyedén variálhatók.
Ahol pedig megoldható, a rendezvényeket és a megbeszéléseket vigyék ki a szabadba, például a teraszra, vagy tartsák meg virtuálisan.
Reggeli, ebéd, vacsora
A svédasztalos étkezés is egyike lehet a Covid–19 veszteseinek. Szakemberek szerint nem tanácsos hosszabb ideig szabadon tartani az ételeket a levegőben keringő esetleges veszélyforrások miatt. És akkor még nem beszéltünk az asztalok körül lebzselő éhes vendégekről, akiket biztonságos távolságra kell egymástól elhelyezni.
Mindezek következtében a szállodai éttermek kevesebb férőhellyel üzemelhetnek, elmosódhatnak a határok a lobby és az étterem között, előtérbe kerülnek az elviteles menük, a privát helyiségek és a személyre szabott szobaszerviz.
Edzés
Búcsút mondhatunk a klasszikus szállodai edzőtermeknek, helyette inkább a szobánkban emelgethetjük a súlyokat vagy nyújthatunk a jógamatracon.
Jó néhány hotel eleve olyan lakosztályokat alakít majd ki, amelyekhez saját edzőterem (inkább szoba) tartozik. Újdonságként az ételekhez hasonlóan sporteszközöket is rendelhetünk a személyzettől a futópadtól a kettlebellig, az edző pedig virtuálisan instruálja a gyakorlatokat.
Ez is érdekelhet:
(Forrás: Business Insider, fotók: Pixabay)
nagy sztori | biztonság | lakosztály | jövő | hotel | társadalmi távolságtartás
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!