Hat új, a szélsőséges időjárási körülményeknek ellenálló szőlőfajt engedélyeztek, amelyek korlátozott mennyiségben használhatók majd a borok előállításához.
A francia borászatokat az éghajlatváltozás hátrányosan érinti, az eddig ismert bordeaux-i borok pedig jelentősen átalakulhatnak.
2019-ben a világ egyik legismertebb borvidéke hét új szőlőfajta hozzáadását javasolta azok közé a fajták közé, melyeket a régi borok készítése során felhasználhatnak.
A korábbi hat vörös és nyolc fehér szőlőfajta mellé azért esett a választás további hétre, mert azok különösen jól ellen tudnak állni az éghajlatváltozásnak, és kevésbé optimális időjárási körülmények között is virágzani tudnak.
A rendkívül hagyománykövető gondolkodásáról híres a francia Institut National de l'Origine et de la Qualite (INAO) a hét javasolt szőlőfajta közül hatot nemrégiben engedélyezett, így azok ültetése a következő szezonban már el is kezdődhet. A négy vörös – Arinarnoa, Castets, Marselan és Touriga Nacional –, valamint két fehér – Alvarinho és Liliorila – szőlőfajta mindegyike jól alkalmazkodik a hőmérséklet-emelkedéshez és a rövidebb növekedési ciklusokhoz.
Az új szőlőfajokat csak korlátozottan lehet felhasználni a bortermelésben, az ültetett szőlőterület legfeljebb öt százalékát tehetik ki, és legfeljebb tíz százalékban adhatók hozzá a borokhoz.
A bordeaux-i bortanács szerint az engedélyezés igazolta a helyi borászok és termelők több mint egy évtizedes, éghajlatváltozás hatásaira irányuló kutatásának eredményességét. Ugyanakkor hozzáteszik azt is, hogy ez csupán egyike annak a sokféle lehetőségnek, amellyel a régió eredményesen tud alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz. Egyéb mezőgazdasági változások, új módszerek és szokások adaptálása szükséges. Többek között az időjárás függvényében késleltethetik a metszést, növelhetik a szőlő törzsmagasságát, korlátozhatják a levélritkítás gyakorlatát, hogy hosszú ideig azt a kiváló és semmi máshoz nem hasonlítható borokat kínálhassák a fogyasztóknak, amelyek világhírűvé tették a régiót.
Borsztorik
A napokban kiderült, hogy több száz éves szőlőmagokból olvasták ki kutatók Franciaország világhírű borvidékének, Champagne-nak a történetét. Ha a hazai pincészetekre gondolunk, elsőként talán a Szépasszony-völgyben található autentikus pincesorok jelennek meg lelki szemeink előtt. Pedig Magyarországon is megindult a Nyugat-Európában már korábban elkezdődött forradalom, amely a kortárs dizájn egyeduralmáról szól.
(Fotók: Getty Images)
bor | szőlő | borászat | borvidék | bordeaux | francia
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!