Így készül a tökéletes bejgli

A karácsony tradicionális süteménye a mákos és a diós bejgli, éppen annyira nélkülözhetetlen eleme az ünnepi asztalnak, mint amennyire elképzelhetetlen a karácsonyfa csúcsdísz nélkül.

Hozzávalók négy rúd bejglihez:

  • 50 dkg rétesliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 nagy csipet só
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 tojássárgája a kenéshez

A töltelékhez:

  • 20 dkg mák/darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • opcionálisan mazsola
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

  1. A tészta összes hozzávalóját tegyük egy nagy tálba! Ezúttal az élesztőt sem kell felfuttatnunk. A masszát alaposan gyúrjuk összes, osszuk négy részre, takarjuk le, és pihentessük a hűtőben 45-50 percig!
  2. Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket! A darált mákot és vagy a diót keverjük el porcukorral, valamint ízlésünk szerint dúsítsuk mazsolával! Forrázzuk le a tejjel, keverjük bele a reszelt citromhéjat, tegyük félre, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön!
  3. Nyújtsuk ki a tésztákat lisztezett deszkán 3-4 milliméter vastagságúra, kenjük meg a mákos vagy a diós töltelékkel! Szorosan tekerjük fel, zárjuk le a végeit! Sorakoztassuk sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd tojássárgájával kenjük le mindegyik rúd bejglinek a tetejét!
  4. Tegyük melegebb helyre, ahol nagyjából 40 perc alatt szépen megkel!
  5. Szurkáljuk meg, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon, akkor nem fog megrepedni!
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre. Kihűlve, gyors, határozott mozdulatokkal szeleteljük!

Ez is érdekelhet:

Így készül a legegyszerűbb, puha mézeskalács

Ezzel a recepttel azonban garantáltan nem tudunk hibázni.

(Fotó: Getty Images)

 

 

desszert | ünnepi desszert | dió | karácsony | ünnep | édesség

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom