Így készülnek a legfinomabb húsvéti kalácsok

Ezekkel a puha, illatos kalácsokkal még a kezdők sem tudnak mellé nyúlni.

Hagyományos fonott kalács

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 4 dl tej
  • 2 tojás
  • 7 dkg vaj
  • 1 csomag élesztő

Elkészítése:

  1. Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk.
  2. Egy tálba beletesszük a lisztet, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadunk minden további alapanyagot a felfuttatott élesztős tejjel együtt. Addig gyúrjuk, amig a tészta el nem válik az edény falától. Amennyiben a tésztát lágynak érezzük, további lisztet adagolunk hozzá.
  3. A tésztát három vagy hat részre osztjuk attól függően, hogy hányas fonást szeretnénk alkalmazni. A legegyszerűbb, ha három részre szedjük, és úgy fontjuk össze a szálakat. A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és egy konyharuhával 30-40 percig letakarva kelesztjük.
  4. Egy tojássárgájával megkenjük, majd sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Hot cross bun

Hozzávalók a zsemlékhez:

  • 300 ml tej
  • 50 g vaj
  • 500 g liszt
  • 1 tk só
  • 75 g porcukor
  • 1 ek olaj
  • 1 csomag élesztő
  • 1 tojás
  • 75 g mazsola
  • 1 narancs héja
  • 1 alma meghámozva, apróra vágva
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

A kereszthez:

  • 75 g liszt

A mázhoz:

  • 3 ek baracklekvár

Elkészítése:

  1. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vajat, és hagyjuk kihűlni.
  2. Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, a porcukrot és az élesztőt. Hozzáöntjük a tejet és egy felvert tojást. Alaposan összekeverjük, hogy ragacsos, nyúlós tésztát kapjunk.
  3. Lisztezett deszkán folyamatosan hajtogatva összegyúrjuk, amíg a tészta sima, ruganyos állagú nem lesz. Enyhén olajozott tálba tesszük, lefedjük, és meleg helyen egy órán át kelesztjük.
  4. A megkelt tésztához hozzáadjuk a narancs reszelt héját, a mazsolát, az apróra vágott almát és a fahéjat. Alaposan belegyúrjuk, majd még 1 órán át kelesztjük.
  5. A tésztát tizenöt darabra osztjuk, mindegyikből kisebb golyót formálunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, ügyelve arra, hogy elegendő hely legyen, ha tovább dagad a tészta sütés közben.
  6. A sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra. 75 g lisztet 5 evőkanál vízzel összekeverünk, habzsákba tesszük, és mindegyik zsemle tetejére keresztet nyomunk belőle. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  7. 3 evőkanál sárgabaracklekvárt felmelegítünk, és a meleg zsemlék tetejére kenjük. Szobahőmérsékletűre hűlve fogyasztjuk.

Olasz húsvéti kenyér

Hozzávalók:

  • 3 főtt tojás ételfestékkel megszínezve, héjában

A kalácshoz:

  • 2/3 csésze meleg tej
  • 2 nagy tojás
  • 2 ek vaj, olvasztott
  • 2 ek cukor
  • 3 csésze liszt
  • 1 csomag élesztő
  • 1 ek olaj

A tetejére:

  • 1 nagy tojás
  • 1 ek vizet
  • 1 ek szezámmag vagy mák

Elkészítése:

  1. Elkészítjük a főtt tojásokat a szokásos módon, majd miután kihűlt, ételfestékkel tetszőleges színűre festjük.
  2. A tészta összes hozzávalóját egy tálba tesszük, homogén állagúra gyúrjuk, majd lisztezett deszkán három részre osztjuk. Az első recepthez hasonlóan fonatot készítünk belőle, majd gyűrűvé alakítjuk. A közepére helyezzük a főtt tojásokat, a tésztát egy ecsettel benedvesítjük, és megszórjuk a szezámmaggal. Tegyük át a fonatot egy sütőpapírral bélelt tepsire!
  3. Egy konyharuhával lefedjük, és egy órán keresztül kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra, majd nagyjából 30 perc alatt készre sütjük. Szobahőmérsékletűre hűlve fogyasztjuk.

(Fotók: Getty Images)

gasztronómia | recept | húsvét | kalács

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom