Ugyan a fő beszerzőhely nem elérhető, de így sem maradsz húsgolyó nélkül

Bár az egyik legnépszerűbb beszerzőhely a korlátozások miatt ideiglenesen bezárt, nem kell lemondanunk a húsgolyóról. Sőt, itt az ideje, hogy újabb változatokat is kipróbáljunk!

Citrusos húsgolyó

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 nagy tojás
  • 1 fokhagymagerezd összezúzva
  • 2 citrom lereszelt héja és kifacsart leve
  • 1/2 csésze reszelt parmezánsajt
  • 1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj

Elkészítése:

  1. Az összes hozzávalót az olaj kivételével egy tálba tesszük, összegyúrjuk, és golyókat formázunk belőle. Hűtőben egy órát pihentetjük.
  2. Az idő elteltével egy serpenyőben olajat hevítünk, belesorakoztatjuk a húsgolyókat, és időnként megfordítva 10-15 perc alatt készre sütjük.

Erdei gombás húsgolyó

Hozzávalók a húsgombóchoz:

  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 3 fokhagymagerezd zúzva
  • ¼ csésze parmezán
  • 50 dkg darált hús
  • só ízlés szerint

Hozzávalók a szószhoz:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 fokhagymagerezd zúzva
  • 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
  • 20 dkg erdei gomba feldarabolva
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 dl húsleves alaplé
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 dl főzőtejszín

Elkészítése:

  1. Egy tálban összekeverjük a húsgolyó hozzávalóit, gombócokat formálunk belőle, serpenyőben kevés olajon az előző recepthez hasonlóan megsütjük, majd félretesszük.
  2. Ugyanabban a serpenyőben a megmaradt zsiradékhoz hozzáadjuk az aprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Amikor a vöröshagyma üvegesre párolódott, hozzátesszük a gombát, és további 2-3 percig főzzük.
  3. Belekeverjük a lisztet, felöntjük az alaplével, és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Rozmaringgal, sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük.
  4. Amikor a gomba megpuhult, behabarjuk tejszínnel, majd beletesszük a húsgolyókat, és egy-két perc alatt összefőzzük. Rizzsel vagy tésztával tálaljuk.

Paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

  • 3 zúzott fokhagymagerezd
  • 1 babérlevél
  • 1/4 teáskanál pirospaprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 üveg sűrített paradicsom

Hozzávalók a húsgolyókhoz:

  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 60 ml tej
  • 50 dkg darált hús
  • 15 dkg parmezánsajt
  • 1 tojás
  • 1 fokhagymagerezd, apróra vágva
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1/2 teáskanál őrölt édeskömény
  • 1/4 teáskanál szárított oregánó
  • 1/4 teáskanál pirospaprika

Elkészítése:

  1. A húsgolyó hozzávalóit egy tálban összekeverjük, gombócokat formázunk belőle, és félretesszük.
  2. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a fokhagymát, beletesszük a sűrített paradicsomot, a fűszereket, felöntjük 2 dl vízzel, elkeverjük.
  3. Belesorakoztatjuk a húsgolyókat, és 10 percig közepesen alacsony lángon főzzük. Időről időre megfordítjuk őket. Az idő elteltével fedővel letakarjuk, és további 10 perc alatt készre főzzük. Tésztával kínáljuk.

Tálaljuk a húsgombókat kifehérített rapinivel, tésztával vagy friss kenyérrel!

 

Egyetlen serpenyő és néhány okosan összeválogatott hozzávaló kell ahhoz, hogy minden erőfeszítés nélkül fantasztikus tésztaételek kerüljenek az asztalra. Három recept következik. Ezzel a rekordgyorsan elkészülő étellel is lerövidítheted a konyhában töltött időt!

(Fotók: Getty Images)

gasztronómia | variációk | húsgolyó | recept

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom