Jó magyar szokás, hogy bármilyen megfázás jellegű panasz esetén még az orvos is teázásra int, annak ellenére, hogy a szétcukrozott menzatea bolti citromlével legalább olyan hatásos, mint Szabó bakternek a hóna alá szorított hagyma. Népi gyógymódok, legendás kalapkúrák helyett elhoztunk most egy skót forró italt, amit egyes források szerint már a 17. század óta előszeretettel fogyasztanak.
Természetesen rengeteg változata van, ahány ház, annyiféleképpen készítik, és mindenki más receptúrára fogja rá, hogy az az eredeti. Nem kell óriási megfejtést keresgélni és kódexeket olvasni a Hot Toddy múltjáról, Sir William Wallace egyik ütközete után sem kortyolt még belőle, és az is kérdéses, hogy a 17. századi orvosok használták-e gyógyításra. Lehet, hogy ez is csak városi legenda, és csupán anno egy whiskylepárlóban szerette volna egy leleményes dolgozó feldobni a hideg téli estéit. Valami erőssel és forróval.
A Hot Toddy gyakorlatilag a felföldi grog, ahol a rum helyett whisky kerül a forró vízbe és fűszerek közé, vagy haladó változatnál a tea mellé.
Sokan úgy gondolják, a whisky mellé már sok lehet a fekete tea, hiszen mindkét hozzávaló karakteres, és két dudás nem fér meg egy csárdában. Mások viszont túl szimplának találják, ha csak méz és citrom, illetve pár szegfűszeg kerül a forró vízbe a whiskyn túl.
A legmezítlábasabb Toddy-recept így fest:
- 5 cl whisky
- 1 ek. méz
- 1/2 ek. frissen facsart citromlé
- 1,5 dl forróvíz
- (1 filter tea)
Egy előre felmelegített bögrében keverjük össze a mézet, citromot és whiskyt, majd öntsük rá a lobogó vizet. Ha a teás verzióra szavazunk, a megadott ideig lógassuk a filtert, és utána fogyasszuk a forró Hot Toddyt.
Nem is mi lennénk, ha nem akarnánk kicsit extrázni ezen az amúgy egyszerű gyógyitalon, szóval írunk is pár különlegesebb verziót, whisky-tea párosításokat, ha a szimpla felmelegedés helyett az ínyenckedés a cél. Ha valaki kicsalná a receptből a mézet, mondván nemes whiskyhez és teához nem illik az édes nektár, el kell keserítenünk: a Hot Toddy méz nélkül olyan, mint gin-tonik a tonik nélkül.
- A Kusmi Tea Anastasia fanztázianevű citrusos-bergamottos teakeverékének méltó párja lehet a Maker's Mark alap Kentucky bourbon whiskey. A karamellás-vaníliás jegyek mellé muszáj friss aromájú teát választani, hogy ne nehezedjen el az ital.
- Ahogy a kávésznobok istentelen bűnnek tartják a világospörkölésű kávé cukrozását, úgy a teásokat a hideg is kirázza a Lipton Yellow Labeltől, ám gurméskodás így vagy úgy, az első Hot Toddy biztosan nem puer teából készült. Tehát forrázzunk egy sima Yellow Labelt, melynek egyszerűségéhez jól passzolhat a Teeling Single Grain whiskey.
- A Clipper Organic Assam teája már önmagában malátás aromájú, hát még, ha tízéves Glenfarclas whiskyvel találkozik!
- A Darjeelingből származó teákat a teafüvek pezsgőinek tartják. Vegyük például a Dilmah Sigle Estate szálas teáját, és válasszunk mellé egy megbízható scotch-ot. Tökéletes lehet a Grant's Select Reserve erősen tőzeges blendje.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images, Unsplash)
kalapkúra | forró ital | skót | whisky | koktél | hot toddy
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!