Az innovatív gondolkodás és a kreatív energiák kihasználása olyan tulajdonság, amely a művészi élet esszenciájának tekinthető. Nincs ez másként a cukrászmesterekkel sem, akik a lehető legkülönbözőbb helyen találják meg személyes inspirációjukat. Marie Troitskaia például a híres építészek remekeiből merít.
A fiatal, moszkvai születésű Marie Troitskaia eredeti szakmája szerint okleveles építész, diplomáit pedig az orosz fővárosban és Párizsban szerezte. 2012-ben azonban egy hirtelen döntéstől vezérelve elhatározta, hogy pályát vált, és cukrásznak áll. Desszertjeivel el kívánt rugaszkodni minden konvenciótól, így született meg a koncepció, hogy építészeti remekművekből merítsen az ultramodern süteményeinek megalkotásakor.
A sütemények tökéletesen ötvözik Maria Troitskaia két szenvedélyét. Egy interjújában úgy fogalmazott: "Számomra a tészta művészeti alapanyag. Minden torta elkészítése előtt vázlatokat, 3D-s terveket készítek, minden részletet gondosan megtervezek archiCAD-ben, hogy még jobban ötvözni tudjam életem két fő elemét, az építészetet és a cukrászatot. Ennek a két teljesen különböző szakmának köszönhetően alkothattam meg a saját desszertstílusomat". Ennek tökéletes példája a legbonyolultabb desszertje, mely a párizsi Pompidou kulturális központ pontos és ehető másolata, 1:500 méretarányban. A tortát egy párizsi építészeti iskolával közösen készítették.
A mestercukrász alkotásaiban számos más alkotó is visszaköszön, így Le Corbusier autodidakta francia építész és teoretikus egyszerű geometriája, vagy Ando Tadao szintén autodidakta alkotó jellegzetes betonhasználata.
Ráadásul az általa megálmodott desszertek nemcsak a híres építészek stílusát értelmezik újra, hanem hűen tükrözik hazájuk ízvilágát is.
Például az Alvar Aalto által inspirált desszert a finn konyhára jellemző alapanyagokat, az áfonyát és a tejszínt használja fel, míg az Ando Tadao desszert esetében a japán ízeket, a juzut, a fekete szezámot és a matchát alkalmazta.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Marie Troitskaia, Frank Gehry Cake)
gasztronómia | modern | építészet | ultramodern | sütemény | torta
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!