Sokszor mondják, hogy a szükség találékonyságot szül, de ha megnézzük, hogyan jöttek létre kedvenc ételeink, biztosak lehetünk abban, hogy a kíváncsiság, az ügyetlenség és a feledékenység a legjobb út egy-egy új fogás megszületéséhez.
Összegyűjtöttünk hét olyan kedvelt ételt, ami ma nem lenne, ha készítőjük a legkörültekintőbb lett volna akkor, amikor belépett konyhába.
Brownie
Kívül kissé roppanós, belül ragacsos csokis brownie feltalálásával kapcsolatban több történet is kering a nagyvilágban. A legelterjedtebb sztori szerint a chicagói Palmer House Hotelben hatalmas partira készültek, hogy megünnepeljék Amerika felfedezésének négyszázadik évfordulóját.
A szakács feladata az volt, hogy az alkalomra készítsen egy tökéletes csokitortát. Ő azonban elfelejtett sütőport tenni bele, így a sütemény lapos lett és a közepe kissé ragacsos maradt.
Pezsgő
A pezsgőre nem mindig tekintettünk úgy, mint az ünnepi pillanatok első számú kísérője, sőt, egykor a silány borkészítés eredményének számított, így a 17. században a borászok kifejezetten sok energiát fordítottak arra, hogy kiszedjék a buborékokat az alkoholjukból.
Amikor pedig Dom Pierre Perignon francia szerzetes megfejtette a tökéletes formula titkát, felkiáltott:
Gyere gyorsan! Csillagokat iszom!
Kéksajt
A legenda szerint a kéksajtot véletlenül találták fel, amikor egy erősen ittas sajtkészítő félig megevett kenyeret hagyott az érlelődő sajt közelében. Amikor visszatért, felfedezte, hogy a kenyérről a penész átkerült a sajtra, így annak színe kékre váltott. Manapság természetesen ellenőrzött körülmények között, meghatározott baktériumokkal állítják elő.
A szendvics
A szendvics John Montaguról, Sandwich negyedik grófjáról, egy 18. századi angol nemesről kapta a nevét. Állítólag annyira rabja volt a szerencsejátéknak, hogy egy alkalommal bár megéhezett, képtelen volt felállni az asztal mellől, ezért megkérte inasát, hogy hozzon neki egy húst két szelet kenyér közé. Az étel nemcsak őt, hanem a környezetében lévőket is magával ragadta és sorra kérték ők is ugyanazt.
Tölcsér
Sokan azt mondják, hogy az igazi kézműves fagylalt, csakis a tökéletes tölcsérrel lehet teljes. Megszületése 1904-re datálható, a Missouri állambeli St. Louis-i világkiállításra. Egy fagyiárusnak ugyanis elfogyott a pohara, Ernest Hamwi szíriai cukrász pedig azonnal a segítségére sietett. Feltekert néhány frissen sült ostyát, mellyel kollégája tökéletesen ki tudta váltani a hiányzó poharakat.
A tölcsér akkora sikert aratott, hogy Hamwi megalapította saját tölcsérgyárát, a Cornucopia Waffle Company-t.
Csokis keksz
Az 1930-as években Massachusettsben az egyik étterem tulajdonosa, Mrs. Wakefield kekszsütés közben rájött, hogy elfogyott az egyik alapanyaga, így elhatározta, hogy azt a Nestlé csokoládéjával helyettesíti. Az édesség olyan elképesztően finom volt, hogy a Nestlé egy egész életére elegendő csokit biztosított Ruthnak, cserébe azért, hogy a receptjét rányomtathassák a csomagolásra.
Nachos
A Nachos-t Ignacio "Nacho" Anaya találta fel 1943-ban a mexikói Piedras Negras-i Victory Clubban.
Tíz éhes amerikai katonafeleség lépett be a klubba a Fort Duncan hadsereg bázisáról, de a séfet nem találták.
Anaya improvizálni kényszerült: egy tányér tortilla chipsre sajtot reszelt, majd broiler alatt megolvasztotta, a tetejére pedig szeletelt jalapenót tett, és előételként tálalta.
(Forrás: LoveFood, fotók: Getty Images)
csokis keksz | szendvics | hiba | fogas | nagy sztori | brownie
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!