Hét dolog, amit érdemes kipróbálnod az örök tavasz szigetén

A Portugália és Marokkó között fekvő Madeirán egész évben nyílnak a virágok az alázuduló vízesésekkel és buja, zöld dombokkal tarkított tájon, ahol terrakotta tetővel fedett házak sorakoznak. Az egész sziget olyan, mint egy amfiteátrum, amelynek színpada az óceán végtelen kékje.

Bár a szigetet három-négy óra alatt körbe lehet autózni, a sziklás partok túrázásra csábítanak, a természetes árapály-lagúnák pedig csobbanásra hívnak. Íme, a legjobb dolgok, amiket az ember Madeirán tehet.

Séta a felhők felett

A sziget magaslatait harminchárom jól karbantartott ösvényen járhatjuk be, melyek több mint 480 kilométeren keresztül kanyarognak. Könnyed sétákat tehetünk a levadák, vagyis esővízgyűjtő-öntözőcsatornák mentén, a csúcsokat pedig a veredáknak nevezett túraútvonalakon keresztül ostromolhatjuk.

A Vereda do Areeiro például a sziget két legmagasabb csúcsát, a Pico Ruivo-t és a Pico do Areeiro-t köti össze. A hét kilométeres utat, mely 1817 méteren, a Pico do Areeiro kilátópontnál kezdődik és a Pico Ruivónál végződik 1861 méteren, egy irányba körülbelül három és fél óra alatt lehet megtenni, és útközben a panoráma mellett akár fészkelő atlanti vészmadarakat is láthatunk.

Ennél jóval könnyebb a szinte végig sík terepen, a sziklafal oldalában haladó Vereda do Larano, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik az alattunk elterülő óceánra.

Vízesés-mászás

Az extrémebb kalandokra vágyók is bőven megtalálják a számításaikat a szigeten, a canyoning-túrák során például az ember a derekára erősített kötél segítségével sétálhat fel egy-egy vízeséses sziklafalakon, vezető irányítása mellett.

Pihenés vulkanikus medencében

Aki nyugodtabb időtöltésre vágyik, strandolhat egyet például a vulkanikus sziklatornyokkal körülvett, türkizkék tengermedencékben.

Ezek között vannak jobban felszereltek, mint a Porto Monizban található, ahol mosdót és más szolgáltatásokat is találunk, míg máshol, például Seixalban nomádabb körülmények várnak.

A fekete abroncshal

Az egyik leggyakrabban készített hal az Atlanti-óceánban őshonos, ezer méteres mélységben élő peixe-espada-preto vagy angolul black scabbardfish (Aphanopus carbo), melyet  magyarra abroncshalként de gyakran kardhalként is fordítanak. Rengetegféleképpen szolgálják fel: crostinivel, szendvicsben vagy főfogásként, és a legfinomabbat állítólag Funchalban, az óváros melletti O Calhau-ban lehet kapni, de az Avista étteremben készült fogásnak is jó a híre.

A kép illusztráció

Egy korty a legendás koktélból

A híres brazil caipirinha elődje a madeirai poncha, amelynek alapja az kikötőváros egyik hagyományos itala, a rum. A tengerészek ebben tartósították a skorbut ellen a fedélzeten tárolt citromot, és, hogy ellensúlyozzák a savanyú ízt, csepegtettek bele egy kis mézet: így született meg a ma is népszerű koktél.

A madeira mámora

Ha már az alkoholos italoknál tartunk, nem feledkezhetünk meg a madeira borról sem, amelynek eredete a poncháéhoz hasonlóan szintén a hajózáshoz kötődik:

a történet szerint néhány hordó borral körbehajózták a világot, és amikor Madeirára visszatérve felbontották, jobb íze volt, mint mielőtt elindultak vele.

Amikor megpróbálták rekonstruálni a folyamatot, kizárták, hogy a hajó ringatózása vagy a sós tengeri levegő okozta a varázslatot, így végül maradt a hajótestben felgyűlt, koncetrált hő, mint kulcstényező. A madeirát hűvös pincék helyett ma is évekig melegben tartják.

Tökéletesen párosítható bármilyen desszerthez, az egyik legjobb hely pedig, ahol megkóstolhatjuk, a Blandy's Wine Lodge, amelynek helyén először kolostor, majd börtön volt, mielőtt borászat lett, de a hagyományokat kísérletezéssel ötvöző Vinhos Barbeitóban sem fogunk csalódni.

Tobogánnal a hegyoldalon

A funchali Monte Tropical Garden, ahová drótkötélpályán juthatunk fel, csodálatos virágaival, labirintusaival és kiállításaival önmagában is megér egy látogatást, de a kirándulást a lefelé út teszi teljessé, amit a bevállalósabbak toboggannal tesznek meg.

Megtaláltuk Portugália legszebb faluját, amiről eddig alighanem csak kevesen hallottak, ez a tíz csodálatos portugál hely pedig ragyogó arcát mutatja tavasszal.

(Forrás: Thrillist, képek: Getty Images, Unsplash)

óceán | virág | nagy sztori | bor | koktél | madeira

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom