Vajon milyen lesz az életünk 2021-ben? Talán ez a leggyakrabban feltett kérdés mostanában. Megnéztük, a gasztronómiai életben milyen változások várhatók jövőre.
Az afrikai gasztronómiában használt alapanyagok még nagyobb teret nyernek
Egyre nagyobb az érdeklődés az afrikai konyha iránt: a különleges fűszerek, a különféle zöldségek, és az egytálételek nemcsak egyedülálló fogásokat biztosítanak, hanem lehetőséget nyújtanak új kultúrák, szokások megismerésére.
Ráadásul, mivel az utazás nem tűnik még a következő hónapokban sem egyszerűnek, így az addig ismeretlen kultúrák kulináris élményeinek begyűjtése felértékelődhet.
Személyre szabott kóstolómenük
A degusztációs menüsorok a fine dining legérdekesebb, legizgalmasabb fogásait vonultatják fel, az innováció és az élményalapú gasztronómia hatalmas szerepet kap.
2021-ben ez várhatóan átalakul, és inkább a szűk körű étkezésekből lesz több, ezért az éttermek is biztonságos körülmények között, meghitt hangulatban, igaz, kiemelkedően magas árakon várhatják majd a vendégeket.
Vissza a gyökerekhez! Gasztroörökségek új köntösben
A kultúra a gasztronómiában gyökerezik, a tradicionális életeket pedig mindig szívesen fogyasztjuk, hiszen az otthon melegét idézik meg.
Az autentikus ételek azonban igazán különleges, újragondolt formában is megjelenhetnek, így – bár ízvilágukban tükrözik édes emlékeinket – megjelenésükben meghökkentők, lenyűgözők is lehetnek.
Lakáséttermek térnyerése
A lakáséttermek az elmúlt néhány hónapban a figyelem középpontjába kerültek, hiszen szűk körű vendéglátásra biztosítanak lehetőséget, ezért a járvány terjedésének szempontjából kevésbé veszélyesek, mint a nagy éttermek.
Eme egyszerű tény miatt várhatóan a jövő évben is hódítani fognak, egyre korábban kell majd asztalt foglalnunk a különleges, limitált formában elérhető vacsorákhoz.
Otthoni éttermi élmény
A privát séfek fogadása nem csak a sztárok kiváltsága!
Az éttermek bezárásával párhuzamosan Magyarországon is több séf döntött úgy, hogy házhoz megy, és a megrendelő otthonában készíti el a több fogásos vacsorákat.
Ezek a szolgáltatások az év első hónapjaiban biztosan elérhetők lesznek. A járvány csökkenése ellenére várhatóan továbbra is maradnak olyan sztárséfek, akik nem térnek vissza a luxuséttermek konyháira.
Még több online főzőkurzus
Ha már a kenyérsütés megy, itt az idő a szintlépésre! A séfek által vezetett online főzőtanfolyamok igazán szórakoztató és hasznos kikapcsolódásnak bizonyulnak a karantén ideje alatt, sokan pedig a jövőben is így képzelik majd el a főzőkurzusokon való részvételt.
A recepteket a tanulni vágyók online kapják meg, a szükséges alapanyagokat pedig futárok viszik házhoz. A főzőtanfolyamon ráadásul nemcsak egyedül, hanem szeretteinkkel is részt vehetünk, az alkalom különleges családi programmá is tud válni.
Tovább terjed a vegán táplálkozás
Az elmúlt években soha nem látott mértékben nőtt azok száma, akik vegán táplálkozásra állnak át, a trend pedig várhatóan 2021-ben is folytatódik.
A gyakran etikai okokból állati eredetű terméket nem fogyasztók körében továbbra is népszerű alapanyag lesz a tofu és a szejtán, de minden eddiginél nagyobb szerepet kapnak majd a fenntarthatóság jegyében a friss, szezonális, helyi zöldségek és gyümölcsök is.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images, Unsplash, Pixabay)
vendéglátás | 2021 | gasztronómia | lakásétterem | trend | nagy sztori
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!