Ékkő a Türtő-holtág partján – Hercegasszony Birtok

Mi itt, a Roadsternél ritkán írjuk le azt a kifejezést, hogy felfedeztünk valamit, mert olyan, meglehetősen elcsépelt közhelynek tartjuk, ami teljesen elvesztette a jelentőségét, most viszont indokoltnak érezzük a használatát, a Hercegasszony birtok ugyanis olyasmi, ami számunkra abszolút a felfedezés kategóriába tartozik. A Mezőtúr közelében található, négy hektáros birtok békés menedékhely, ahol természetes víz közelében, és ráncsimító csendben pihenhetjük ki a zűrös hétköznapokat.

Csak a miénk

A Hercegasszony Birtok első ránézésre nagyon sok minden egyszerre, rengeteg vonzó tulajdonság egyesül benne. Van egy remek étterme. A wellnessrészleg új. Az épületek és a park gyönyörű. A költői szépségű Körös Türtői holtága szinte a birtok része. A személyzet és a kiszolgálás csendesen, észrevétlenül professzionális. A legjobb mégis az a hihetetlen nyugalom, ami ezt a birtokot jellemzi, mintha egy relaxáló erőtér működne itt észrevétlenül, amire az érkező egy-két óra elteltével biztosan ráhangolódik.

A Mezőtúr határában álló Hercegasszony kastély nevét egykori tulajdonosáról, Lelbach Irénről, Habsburg Albrecht főherceg feleségétől kapta, aki 1931-ben jegyajándékként örökölte a birtokot. A pár válása után a mesés birtok Irén állandó lakhelyéül szolgált kora tavasztól egészen késő őszig

Ahhoz képest, hogy mekkora a birtok, azt érezhetjük, hogy nagyon kevés a vendég, a huszonöt szoba lakói teltház esetén is jól eloszlanak. Ettől aztán olyan, mintha a Hercegasszony csak a miénk lenne, a mi birtokunk, ahol minden a mi kényelmünket szolgálja.

Zöld szemlélet, nem csak elméletben

A Hercegasszony olyasmikben is nagyon szimpatikus, amit vendégként aligha veszünk észre. Egyrészt teljesen zöld szemléletben működik a hely, és ezt nem csak állítják magukról, hanem tesznek is érte. Vannak iszapkultúráik, amikkel a felhasznált szennyvizet megtisztítják. A zöldségek javarésze saját, kéthektáros kertjükből érkezik, télen, amikor bezárnak két hónapra, akkor sem tétlenkednek, lekvárokat tesznek el, szalámit, kolbászt készítenek. A birtok kertje nemrég megkapta a Biokontroll Hungária minősítő tanúsítványát, vagyis mostantól hivatalosan is használhatják is mondatják a terményekre a bio jelzőt.
– Paradicsom, zeller, zöldfűszerek, cékla, kukorica, padlizsán, próbálunk, amit csak lehet magunknak megtermelni – mondja Kakuszi László, ügyvezető igazgató. – Kapor is van a tökfőzelékhez. A kertet a nyolcvannégy éves Bandi bácsi gondozza, szerintem a növények meg a fák már ismerik a hangját.

Víz, kint és bent

A wellnessrészleg egy külön épületben kapott helyett, itt van medence, jacuzzi, finn szauna és infraszauna is – vannak kedves ismerőseim, akik az utóbbira esküsznek, és a Hercegasszony nagy előnyének tartják, hogy itt ilyen is van. A holtág egy részét kitakarították, így úszni is lehet benni, a másik felét pedig horgászok használhatják.

– Van egy kézzel készült elektromos fahajó, aki kéri ezt a programot, kis piknikkosárral is meglepjük, benne proseccóval és finomságokkal – teszi hozzá Kakuszi László.

Nem mellékesen SUPpal, kajakkal, vízibiciklivel is bevehetjük a holtágat, szóval a vizes kalandok nem szorítkoznak a wellness szekcióra. Ha már mozgás: kerékpárokat is kölcsönözhetünk, és körbetekerhetjük vele a holtágat, vagy elbringázhatunk Mezőtúrra, Szarvasra.
– Kutyabarát hely vagyunk, év végén például csendes szilvesztert tartunk, nincs semmi hangoskodás, hogy ne ijesztgessük a négylábúakat – mondja Kakuszi László.

– Itt mindegyik évszaknak megvan a varázsa. Én decemberben is szeretem, amikor mindent belep a hó. De a legszebb talán a nyár, amikor méregzöld minden és a rózsák is virágoznak.

Iréne bisztró, a birtok lelke

A birtok éttermében déltől háromig a la carte menü áll a vendégek rendelkezésére, este kétféle menüből lehet választani. A konyha bisztrójellegű fogásokat kínál, amik ízben és külalakban is magas színvonalat képviselnek. A menü kéthetente változik, hogy igazodjon a friss alapanyagokhoz.
– Csécsei László a séfünk, akivel nagy örömömre ismét együtt dolgozunk. Házi kenyereink is vannak, háromfélét sütünk, mind kisüzemi magyar lisztből készül. Nagyon sok mindenben önállók vagyunk: a sonkát is mi készítjük, a szalámikat is, amikor januárban és februárban be vagyunk zárva, akkor töltjük fel az éléskamrát – mondja Kakuszi László, ügyvezető igazgató.

A Birtok belsőépítészeti megoldásai Lovas Cecília interior dizájnert dícsérik

A sajtok és a bivalymozarrella a szomszédból jön, és ezt szó szerint kell érteni: a teheneket lehet látni, ha épp be- vagy kihajtunk a birtokról. A burrata is itt készül, Mezőtúron vannak a bivalyok, tőlük kerül át a tej Gyomaendrődre. Az angus marha Hortobágyról jön, a rizs is szinte sajátnak tekinthető.
– Hat kilométerre vannak a rizsföldek, ha innen a komp felé indulsz el, ott mész végig mellettük, a rizsünk ott terem, azt használjuk a rizottóhoz is például.

Apartmanok és szobák

A Hercegasszony Birtokon közel hetven fő szállhat meg: ők hét egyedileg berendezett szoba, és tíz, konyhával felszerelt apartman között választhatnak. A hét elegáns szoba látványossága a méretes ágyaknak hátteret adó fotótapéta, a természeti környezet ihlette festményekkel. Agarak, vadkacsák és vadászkutyák, levendulamező és tavirózsa – elegáns, meghitt, vagy tavaszias hangulatot kölcsönöznek a szobának.
– A szobák számát nem akarjuk növelni, inkább a szolgáltatások színvonalát emelnénk még magasabbra – fejti ki Kakuszi László. – Szeretnénk egy kültéri medencét, egy kinti koktélbárt nyitni, és sok programmal is készülünk.

Négy külön apartman is a birtok része, ezek saját stéggel és jakuzzival rendelkeznek. Mindegyikben három külön szoba van, csak a konyha a közös. Ezekben egy amúgy elszigeteltnek tekinthető birtokon belül is elszigetelten pihenhetünk. Ezeket nagyon szeretik a konferenciákra, rendezvényekre érkező cégek, de nagyszülőkkel érkező családoknak is ideális.

Egy hely, amit nehéz otthagyni

A közeljövő tervei közé tartozik még kertmozi klasszikusokkal, tematikus vacsoraestek, például a Békésszentandrási Sörfőzdével, disznóvágás télen, és egy webshop, ami saját termékeiket árulná. A Hercegasszony Birtok egy nagyon szimpatikus csapat által létrehozott, szeretettel gondozott univerzum, aminek jó a része lenni; addiktív és magnetikus atmoszféra ez, amit könnyű megszeretni, és nagyon nehéz otthagyni.

(Fotó: Kőrösi Tamás)

csécsei lászló | kőrös-holtág | mezőtúr | hercegasszony birtok | esküvő | konferencia

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom