A pizza elkészítése nem könnyű, hiszen már a tészta megformázása is hatalmas rutint igényel akkor, ha ízig-vérig olasz finomságot készítenénk. Van azonban néhány aranyszabály, amelynek megfogadásával közelebb kerülhetünk a tökéletes ételhez.
Első szabály: A szósz adagolásánál ne spóroljunk! Bátran tegyünk a pizzatésztára egy gondolatnyival többet, mint amennyit eredetileg terveztünk.
Második szabály: A pizzán helyezzünk el nyers elemeket is, például rukkolát vagy zöldfűszereket, így a friss ízvilág is intenzíven meg tud jelenni a fogáson, elősegítve a többi összetevő ízének észlelését.
Harmadik szabály: Egyetlen összetevő helyett koncentráljunk három-négy, egymással harmóniában lévő hozzávalóra. A vékonyra szeletelt húsokat például érdemes széttépni, hogy jobban össze tudjon keveredni a többi alapanyaggal.
Negyedik szabály:
Bármilyen feltétet is teszünk a pizzára, törekedjünk arra, hogy az a legmagasabb minőségű legyen!
Ötödik szabály: Olaszországban régiónként másként készítik a pizzatésztát. Délen a pasta diretto a jellemző, amely finomabb lisztből áll, a kelesztési időt pedig lerövidítik. Ezzel szemben az északi pasta indiretto tömörebb lisztből, hosszabb kelési idővel készül. Válasszuk bármelyiket is, a legfontosabb tulajdonságának a könnyű fogyaszthatóságnak kell lennie.
Hatodik szabály: Youtube-videók segítségével elsajátíthatók a tészta készítésének technikái, az itáliai mesterek szerint azonban csak akkor lehetünk ebben sikeresek, ha szenvedéllyel állunk hozzá.
Hetedik szabály: Ne feledjük, mindig a legegyszerűbb étel elkészítése a legnehezebb. A margherita pizza esetében például még fontosabb, hogy az a néhány összetevő valóban jól megválasztott legyen. A hámozott paradicsomot, az olívaolajat és a mozzarellat is érdemes a legjobb forrásból beszerezni hozzá.
Mi köze van Lajosnak Luigihoz? Hogyan került Balatonmáriafürdőre a speckó olasz pizzakemence? Miért nyit egy tősgyökeres balatoni vendéglátócsalád kézműves pizzériát a Balatonon? A máriafürdői, street foodban is erős Balla család megnyitotta a déli part első fatüzelésű nápolyi pizzériáját. Ez maga A Pizza Sztori.
(Fotók: Getty Images, forrás: bonappetit.com)
tészta | recept | aranyszabály | pizza | tipp | praktika
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!