A friss salátazöldségek, az illatos zöldfűszerek és az olajosmagvak tökéletes társai lehetnek a zöldborsónak, így ezek segítségével a megszokottól merőben eltérő, igazán frissítő és egészséges krémleveseket készíhetünk.
Rukkolás, tejföl borsókrémleves
Hozzávalók:
- 4 ek sótlan vaj
- ½ vöröshagyma apróra vágva
- 3 ág kakukkfű leszedett levele
- 1 kisebb burgonya megpucolva, felkockázva
- 1 l alaplé
- 1 zacskó rukkola
- 1½ csésze zöldborsó
- 1 tk cukor
- só, frissen őrölt bors
- tejföl és apróra vágott, friss metélőhagyma a tálaláshoz
Elkészítése:
- Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, rátesszük a vöröshagymát és a kakukkfüvet, üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a burgonyát, felöntjük az alaplével, és addig főzzük, amíg a burgonya majdnem teljesen megpuhul. Ekkor beletesszük a zöldborsót, a rukkolát és a cukrot.
- Amikor a zöldségek megfőttek, turmixgépbe tesszük vagy botmixerrel homogén állagúra pürésítjük. Sózzuk és borsozzuk ízlésünk szerint.
- Tálaláskor egy evőkanálnyi tejfölt halmozunk a közepébe, és frissen aprított metélőhagymával megszórva kínáljuk.
Grillezett kukoricás borsóleves
Hozzávalók:
- ¼ csésze olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 zellerszár, apróra vágva
- 4 fokhagymagerezd, vékonyra szeletelve
- só, frissen őrölt bors
- 2 csésze kesudió
- 2 ek barnacukor
- 1 tk pirospaprika
- 60 dkg zöldborsó
- 1 ek malátaecet
- 1 cső kukorica
Elkészítése:
- Egy lábasban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, a borsót, a zellert, a fokhagymát, és felöntjük egy liter vízzel. Sózzuk és borsozzuk. Belekeverjük a zúzott kesudiót, a cukrot és a pirospaprikát. Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
- A leves háromnegyedét a turmixgépbe tesszük és pürésítjük, majd visszakeverjük a maradékhoz. Ha túlságosan sűrűnek érezzük, hozzáadunk még egy kevés vizet.
- Belekeverjük a malátaecet, és kóstolást követően szükség esetén tovább ízesítjük.
- Egy cső kukoricát vajjal megkenünk, és a sütőben vagy grillen megsütjük. Levágjuk róla a grillezett szemeket, és tálaláskor a leves közepére szórjuk.
Mentás borsóleves
Hozzávalók:
- 3 ek sótlan vaj
- 1 fej közepes vöröshagyma apróra vágva
- 1 l alaplé
- 60 dkg zöldborsó
- 1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
- 1 kis csokor mentalevél
- só, frissen őrölt bors
- 1 kis doboz tejföl és egy marék kesudió a tálaláshoz
Elkészítése:
- Megolvasztjuk a vajat egy lábasban, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Felöntjük az alaplével, beletesszük a borsót, és alacsony lángon puhára főzzük.
- Levesszük a lábast a tűzről, hozzáadjuk a petrezselymet, a mentát, és botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk.
- Tálaláskor a levesre halmozunk egy kevés tejszínt, néhány friss mentalevelet és egy kis marék zúzott kesudiót.
A főzelék sokaknál még mindig szitokszó, pedig nagyon szerethető műfaj, és a variációk is végtelenek. Rengeteg zöldségből más és más fűszerrel lehet magas szintre emelni ezt a fogást, vagy éppen nemzeti étket kreálni belőle. Ez a recept főzelék is és nem is, rendkívül egyszerűen készíthető, laktat, igazi comfort food. Ráadásul vegetáriánus, de vegán módra is elkészíthető.
(Fotók: Getty Images)
három | tavaszi | borsó | krémleves | gasztronómia | recept
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!