Az összeállításban egy csirkés és egy garnélás változat mellett egy zseniális vegán alternatíva is megtalálható.
Csirkés paella
Hozzávalók:
- 4 db csirkecomb filé
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 2 evőkanál citromlé
- 1/2 teáskanál sáfrány
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű
- 5 gerezd zúzott fokhagyma
- 1,5 csésze rizs
- 1/3 csésze száraz fehérbor
- 3 csésze csirkehúsleves alaplé
- 2 csésze zöldborsó
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 kis csokor petrezselyem
Elkészítése:
Első lépés: Egy kis tálban összekeverjük a reszelt citromhéjat, a citrom levét és a sáfrányt, majd félretesszük.
Második lépés: Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a csirkecomb filét, majd addig sütjük, míg mindkét oldala aranybarna nem lesz. Kiszedjük a serpenyőből és szintén félretesszük.
Harmadik lépés: A serpenyőben a meglévő zsiradékon megpirítjuk a vöröshagymát, a kakukkfüvet és a fokhagymát, hozzáadjuk a rizst. Átkeverjük, majd felöntjük a borral és addig főzzük, amíg a levének a fele el nem párolog. Ekkor hozzáöntjük a sáfányos citromlevet és az alaplevet. Visszatesszük a csirkecombokat, lefedjük és addig főzzük, amíg a rizs már majdnem tökéletesen megpuhult.
Negyedik lépés: Belekeverjük a borsót és a feldarabolt kaliforniai paprikát és további öt percig főzzük. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Garnélás paella
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1/2 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 csésze apróra vágott kaliforniai paprika
- 1 csésze zöldborsó
- 2 darab zúzott fokhagyma
- 1,5 csésze rizs
- 3 csésze alaplé
- só, bors
- 2 evőkanál citromlé
- garnéla ízlés szerinti mennyiségben
Elkészítése:
Első lépés: Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a kurkumát, a borsót, a zúzott fokhagymát és a feldarabolt kaliforniai paprikát. Egy-két percig főzzük.
Második lépés: Hozzáadjuk a rizst, átkeverjük, majd kissé sózzuk, borsozzuk. Néhány percig össszefőzzük a zöldségekkel, majd felöntjük az alaplével.
Harmadik lépés: Amikor a rizs már majdnem teljesen megpuhult, a tetejére sorakoztatjuk a garnélákat, meglocsoljuk citromlével és fedő alatt még 3-4 percig pároljuk. Elkészültét követően azonnal tálaljuk.
Vegán paella
Hozzávalók:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 csésze zöldségleves alaplé
- 1 teáskanál sáfrány
- 1 közepes vöröshagyma, kockára vágva
- 1 piros kaliforniai paprika, csíkokra vágva
- 5 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 nagy paradicsom, kockára vágva
- 1,5 csésze rizs
- 1 csésze zöldborsó
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- só, bors
- 1 csokor frissen aprított petrezselyem
Elkészítés:
Elkészítése: A garnélás változathoz hasonlóan elkészítjük az összes hozzávalóból a paellát. Tálalás előtt pár percig lefedve pihentetjük, friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Minden nemzetnek megvan a maga alternatívája a lecsóra. Míg mi, magyarok tojással, gyakran kolbásszal készítjük, addig a franciák telepakolják cukkinivel, padlizsánnal és kaliforniai paprikával, így egy tökéletes vegán főételt kapnak eredményül, ami nem véletlenül híres és népszerű szerte a világon. Mutatjuk, mennyire egyszerű elkészíteni.
(Fotók: Getty Images)
spanyolország | paella | csirke | garnéla | vegán | zöldség
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!