Magyarország nemcsak kreatív és tehetséges séfekben bővelkedik, de olyan kortárs keramikusokban is gazdag, akik tányérjairól a legismertebb éttermekben ehetünk. Cikkünkben bemutatunk három olyan művészt, akiknek munkái tökéletes keretet adnak a fine dining fogásoknak.
Konda Brigi
Konda Brigi keramikus alapelve, hogy a forma, a funkció és a minőség egyszerre szükséges ahhoz, hogy időtálló kerámiákat készítsen. Ahogyan fogalmaz, számára a szépséget mindig a lehető legegyszerűbb, tiszta formák jelentik.
A tisztasághoz és a modern minimalizmushoz a természetes anyagokból merít ihletet, a kézi kidolgozás finomsága és a színek harmóniája pedig minden tányérját élettel tölti meg. Nem csoda, hogy a Mák Bisztró választása is Konda Brigi munkáira esett.
Néma Júlia és Stúdiója
Néma Júlia kerámiái a Michelin-csillagos Babel étteremben is megtalálhatók, így aztán nem meglepő, hogy keramikusból az ország és a régió egyik vezető porcelán- és kerámiaműhelyévé nőtte ki magát,
ahol egyedi étkészletek mellett fantasztikus műalkotások, teakerámiák és építészeti megoldások is születnek.
A gasztronómiailag igényes ügyfelek – legyenek azok étteremek vagy magánszemélyek – kiemelkedően fontosak számukra. Az egyedi étkészletek és tálalóedények készítésében műhelyük ügyfélkör, szakértelem és minőség tekintetében is piacvezető.
De nemcsak ebből a szempontból egyedülálló a stúdió, hiszen ez hazánk első és egyetlen, magas hőfokú fatüzelésű kemencével működő kerámiaműhelye, ahol folyamatos, professzionális alkotás, termelés és kutatás folyik.
Lantos Judit
Lantos Judit szentendrei keramikus huszonöt éve készít tálalóedényeket, lakberendezési és ajándéktárgyakat. Porcelán- és kerámiakészleteinek készítése során arra törekszik, hogy annak elemei egymással jól kombinálhatók és változatosan felhasználhatók legyenek. Művészetének központi eleme a kísérletezés, legyen szó anyagokról, technológiákról vagy mázakról, szívesen veti bele magát az újdonságokba.
Étkezési kerámiáira a finoman textúrált felszín, a speciális mázazás és a különleges felületi kezelés a jellemző. A porcelánhoz azonban minden esetben úgy nyúl, hogy annak végtelen tisztasága minden pillanatban érvényülhessen.
Ez is érdekelhet:
kerámia | mák | tányér | étterem | MÁK Bisztró | babel
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!