Az olasz gasztronómia egyik legnépszerűbb étele a gnocchi, azaz a krumplinudli, amelyet rendkívül változatos ízvilágú szószokkal lehet még finomabbá tenni. Mindenki kedvenc szakácsától, Jamie Olivertől hoztunk ezúttal három ellenálhatatlan szószreceptet, és eláruljuk a tökéletes gnocchi készítésének módját is.
Az alaprecept hozzávalói:
- 1 kg burgonya
- 10 dkg liszt
Elkészítés:
- Pucoljuk meg a burgonyát, kockázzuk fel és főzzük puhára sós vízben!
- Szűrjük le a burgonyát, törjük össze krumplinyomóval, és hagyjuk kihűlni!
- Keverjük össze a liszttel, sodorjunk belőle 2 centiméteres csíkokat, daraboljuk fel kb. 3 centiméteres nudlikra, és óvatosan villával nyomjunk bele barázdákat, hogy a szósz majd szépen megtapadjon rajta!
- Forrásba lévő vízben két-három perc alatt főzzük meg!
- Isteni szósszal és parmezánnal tálaljuk!
Friss bazsalikomos szósz
Hozzávalók:
- 1 nagy csokor bazsalikom
- 15 g vaj
- 1 citrom
- 30 g reszelt pecorino sajt a tálaláshoz
Elkészítés:
- Egy serpenyőben alacsony hőfokon megolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk a bazsalikomot. Főzzük 1-2 percig, amíg a levelek meg nem fonnyadnak!
- A vajas fűszerhez hozzáreszeljük egy citrom héját, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a leszűrt gnocchira.
- Összeforgatjuk óvatos mozdulatokkal a gnocchit és a mártást, tálaláskor reszelt pecorinosajttal és egy-két friss bazsalikomlevéllel kínáljuk.
A legegyszerűbb paradicsomos szósz
Hozzávalók:
- 4-5 paradicsom
- só, bors, chili pehely
- fokhagyma
- olívaolaj
- parmezán
Elkészítés:
- Forrázzuk le a paradicsomokat, húzzuk le a héjukat, és kockázzuk fel!
- Tegyük egy serpenyőbe egy kevés olívaolajra az összevágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk! Adjunk hozzá ízlésünk szerinti mennyiségű chilipelyhet és egy gerezd zúzott fokhagymát!
- Főzzük addig, amíg a paradicsom pürésebb állagot nem kap!
- Forgassuk össze a gnocchit és a paradicsommártást, tálaláskor pedig szórjuk meg parmezánnal!
Alla Trapanese
Hozzávalók:
- 20 g blansírozott mandula
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss bazsalikom
- olívaolaj
- 20 g pecorinosajt
- 250 g érett koktélparadicsom
- 50 g zöldbab
- 1 citrom
Elkészítés:
- Egy serpenyőben pirítsuk meg a szeletelt mandulát, majd öntsük át egy tálba és tegyük félre!
- Zúzzuk össze a fokhagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és keverjük össze a mandulával, illetve két evőkanál olívaolajjal! Borsozzuk és adjuk hozzá a percorinosajt felét!
- A paradicsomot forrázzuk le, húzzuk le a héját, daraboljuk fel, és keverjük hozzá a fűszeres mandulához!
- Forrásban lévő vízben néhány perc alatt főzzük meg a zöldbabot, szűrjük le!
- A serpenyőben lassú tűzön néhány perc alatt főzzük össze a paradicsomot és a zöldbabot, majd keverjük hozzá a gnocchit! Azonnal tálaljuk, a pecorinosajt másik felével megszórva kínáljuk!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images)
jamie oliver | recept | olasz konyha | gnocchi | étel | olasz
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!