Világszerte kerülnek húsvétkor tradicionális ételek az asztalra. Ezek között különleges, puha, ízekben gazdag kalácsokat is találunk. Elkészítésük igényel némi rutint és időt, a végeredmény azonban minden rájuk fordított percet megér.
Hot Crossed Buns
Az Egyesült Királyságban a Hot Crossed Buns névre hallgató bucik a nagypéntek és a húsvét elengedhetetlen alkotóelemei. A tetején lévő cukormáz Krisztus keresztre feszítését szimbolizálja, míg a tésztában használt fűszerek a test bebalzsamozását idézik meg.
Hozzávalók:
- 3 deciliter tej
- 50 gramm vaj
- 500 gramm liszt
- 1 teáskanál só
- 75 gramm porcukor
- 1 evőkanál olaj
- 1 csomag élesztő
- 1 tojás
- 75 gramm mazsola
- 1 narancs héja
- 1 alma meghámozva, apróra vágva
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- + 75 gramm liszt a kereszthez
- + 3 evőkanál baracklekvár a mázhoz
Elkészítése:
Első lépés: A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vajat, és hagyjuk kihűlni.
Második lépés: Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, a porcukrot és az élesztőt. Hozzáöntjük a tejet és egy felvert tojást. Alaposan összekeverjük, hogy ragacsos, nyúlós tésztát kapjunk. Egy tálba tesszük és meleg helyen egy órán át kelesztjük.
Harmadik lépés: A megkelt tésztához hozzáadjuk a narancs reszelt héját, a mazsolát, az apróra vágott almát és a fahéjat. Alaposan belegyúrjuk, majd még egy órán át kelesztjük.
Negyedik lépés: Az idő elteltével a tésztát tizenöt darabra osztjuk, mindegyikből kisebb golyót formálunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, ügyelve arra, hogy elegendő hely legyen, ha tovább dagad a tészta sütés közben. Közben a sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra.
Ötödik lépés: 75 gramm lisztet öt evőkanál vízzel összekeverünk, habzsákba tesszük, és mindegyik zsemle tetejére keresztet nyomunk belőle. Betesszük a zsemléket a sütőbe és húsz perc alatt aranybarnára sütjük.
Hatodik lépés: Három evőkanál sárgabaracklekvárt felmelegítünk, és a frissen megsült, még meleg zsemlék tetejére kenjük. Szobahőmérsékletűre hűlve fogyasztjuk.
Capirotada
Mexikóban a nagyböjt idején és a húsvétot megelőzően hagyományosan ezt a fahéjjal, nádcukorral, szegfűszeggel és mazsolával ízesített kalácsot fogyasztják.
Hozzávalók:
- 250 gramm kalács
- 350 milliliter tej
- 150 gramm barnacukor
- 1 rúd fahéj
- 3-5 darab szegfűszeg
- 100 gramm cheddar sajt
- 1 tojás
- egy nagy maréknyi mazsola
- vaj
Elkészítése:
Első lépés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kalácsokat felszeleteljük és mindkét oldalát megvajazzuk. Egy tepsibe sorakoztatjuk őket és mindkét oldalukat nagyjából 3 perc alatt kissé megpirítjuk. Kivesszük a sütőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
Második lépés: A tejet, a cukrot a mazsolával és a fűszerekkel egy kis lábasban felmelegítjük, majd félretesszük. Ha kihűlt, kivesszük belőle a fahéjat és a szegfűszegeket, hozzáütünk egy tojást és elkeverjük. A sajtot lereszeljük.
Harmadik lépés: Egy tepsit kivajazunk, beleteszünk egy sor kalácsot, rászórunk egy kevés mazsolát, mehet rá a sajt és a tejes massza egyharmada, majd ismét következik a kalács, a mazsola, a sajt és a tej. Három-három réteget képezünk mindegyikből. Tizenöt percet pihentetjük.
Negyedik lépés: Alufóliával lefedve 40 percig sütjük, majd tíz percre visszatesszük hogy a teteje is megpiruljon. Melegen tálaljuk.
Tsoureki
Görögországban a fonott, dióval vagy mandulával megszórt kalácsot általában piros húsvéti tojásokkal tálalják, amelyek Krisztus vérét szimbolizálják.
Hozzávalók:
- 250 milliliter tej
- 75 gramm vaj
- 65rammliszt
- 1 teáskanál só
- 1 narancs héja és leve
- 1 csomag élesztő
- 170 gramm cukor
- 125 milliliter narancslé
- 3 tojás
- A mázhoz:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- tört dió vagy mandula
Elkészítése
Első lépés: A tejet felmelegítjük, és felolvasztjuk benne a vajat, majd hagyjuk kihűlni.
Második lépés: Egy nagy tálba tegyünk 100 gramm lisztet, adjuk hozzá az élesztőt, a sót, a narancshéjat és egy teáskanál cukrot. Öntsük hozzá a kihűlt vajas tejet és keverjük össze. Fedjük le konyharuhával és fél óráig kelesszük.
Harmadik lépés: A megkelt masszához adjuk hozzá a maradék lisztet, cukrot, narancslét és tojást. Az állaga akkor jó, amikor elasztikus, de se nem kemény, se nem túlságosan lágy. Letakarva további egy órán át pihentetjük.
Negyedik lépés: Osszuk három egyenlő részre, sodorjunk belőlük csíkokat, és fonjuk össze őket. Elkeverjük a tojássárgáját egy evőkanál tejjel, megkenjük vele a kalácsot, rászórjuk a durvára tört diót vagy mandulát és előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
A húsvéti menünek érdemes kreatívan nekifogni. Ebben a cikkünkben a legjobb praktikákra hívjuk fel a figyelmet, itt pedig három egyszerű ünnepi ételt mutatunk, ami tíz perc alatt elkészül.
(Fotók: Getty Images)
húsvét | mexikó | nagy sztori | kalács | görögország | egyesült királyság
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!