Három brunch-étel, amit az eper koronáz meg

Ha tavasz, akkor jöhetnek az extra hosszúra nyújtott reggelik a napsütéses teraszon. Mint mindig, érdemes ezúttal is a szezonális zöldségekhez és gyümölcsökhöz nyúlnunk a fogások elkészítése során, így olyan ötleteket gyűjtöttük össze, amiben az eper kerül a középpontba.

Epres bruschetta

Hozzávalók:

  • 1 bagett felszeletelve
  • 2 ek ricotta
  • 2 tk só
  • 1 tk frissen őrölt fekete bors
  • 5-6 eper apróra vágva
  • néhány rukkola a tálaláshoz
  • extra szűz olívaolaj
  • balzsamecet

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 250°C-ra. Egy tepsibe sorakoztatjuk a bagettszeleteket, megkenjük mindegyiket egy kis olívaolajjal, és addig sütjük, amíg a kenyér meg nem pirul.
  2. Közben egy közepes tálban összekeverjük a ricottát a sóval, a borssal és két teáskanál olívaolajjal. Az elkészült pirítósok tetejére kenjük, majd ráhalmozzuk az epreket is. Ízlésünk szerint sonkával is kiegészíthetjük. Rukkolával és néhány csepp balzsamecettel meglocsolva tálaljuk.

Eper-bébispenót saláta

Hozzávalók a vinaigrette-hez:

  • 1/2 csésze balzsamecet
  • 1/2 csésze olívaolaj
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 ek méz
  • só és frissen őrölt fekete bors

Hozzávalók a salátához:

  • 30 dkg bébispenót
  • 30 dkg friss eper
  • 1 kis csomag feta sajt
  • 1 kis fej lilahagyma vékony szeletekre vágva
  • 3/4 csésze apróra zúzott pekándió

Elkészítése:

  1. A vinaigrette-hez egy kis lábasba öntjük az ecetet, felforraljuk és hagyjuk, hogy a fele elpárologjon. Áttesszük egy kis tálba, hozzáadjuk az olívaolajat, a dijoni mustárt, a mézet, és habverővel elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.
  2. Egy salátástálba tesszük a spenótot, a felszeletelt epret, az összemorzsolt feta felét, a lilahagymát és a pekándiót. Rácsepegtetjük a vinaigrette-ünk egyharmadát, összekeverjük, majd rátesszük a maradék fetát, és meglocsoljuk a fennmaradt öntettel. Azonnal tálaljuk.

Császármorzsa eperszósszal

Hozzávalók az eperszószhoz:

  • 950 g eper negyedelve
  • 175 g porcukor
  • 175 ml narancslé
  • 1 csillagánizs
  • 1 ek narancslikőr

Hozzávalók a császármorzsához:

  • 25 dkg rétesliszt
  • 4 db tojás
  • 3,5 dl tej
  • 4 dkg sós vaj
  • 3-4 dkg mazsola
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • rum

Elkészítése:

  1. Egy lábasba tegyük bele az epret és minden további hozzávalót, öntsük fel 125 ml vízzel, és kezdjük el főzni! Időnként keverjük meg, nehogy letapadjon a gyümölcs!
  2. Tíz perc elteltével lehúzzuk a tűzről, kivesszük belőle a csillagánizst, és homogén állagúra pürésítjük. Félretesszük.
  3. Elkészítjük a császármorzsát a szokásos módon (a pontos elkészítési útmutatót ide kattintva lehet elolvasni). Tálaláskor porcukorral meghintve és nagy adag eperszósszal meglocsolva kínáljuk. A díszítéshez használhatunk friss mentaleveleket és eperdarabokat is.

A villásreggeli tökéletes módja a hétvége elindításának. Ráadásul milliónyiképpen felkészülhetünk a tökéletes otthoni brunchra, a terülj-terülj asztalkámat pedig maximálisan saját ízlésünkre tudjuk formálni.

(Fotók: Getty Images)

eper | étel | reggeli | brunch | recept | gasztronómia

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom