Három bodzás recept, ami meghozza a nyarat

Azt tartja a mondás, hogy a nyár hivatalosan akkor kezdődik, amikor a bodza virágozni kezd és akkor ér véget, amikor a bogyói beérnek.

A bodzavirágok hetek óta csábítanak bennünket mámorító, édes illatukkal, hogy aztán isteni receptekhez használjuk fel.

A bodzás ételek elkészítése a virág szüretelésével kezdődik. A bodzavirág szedésének legjobb ideje egy száraz, meleg napon van, és csak olyan helyről származó bokorról gyűjtsünk, amelyet a kocsik károsanyag-kibocsátása nem tud beszennyezni. Gyűjtést követően finoman rázzuk meg a virágokat, hogy az apró rovarokat eltávolítsuk, felhasználást megelőzően pedig rövid idő alatt öblítsük le hideg vízben.

Bodzaszörp

  • 1430 gramm kristálycukor
  • 946 milliliter víz
  • 50 gramm étkezési citromsav
  • 30 nagyobb bodzavirág
  • 1 citrom, szeletekre vágva

Elkészítése:

Első lépés: Összekeverjük a cukrot, a vizet és a citromsavat egy lábasban, addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezt követően levesszük a tűzről és hagyjuk, hogy a szirup szobahőmérsékletűre hűljön.

Második lépés: Vágjuk le a bodzavirág szárait, a virágokat a citromszeletekkel együtt tegyük egy nagy üvegedénybe! Öntsük bele cukorszirupot, törekedjünk arra, hogy a virágok elmerüljenek benne! Fedjük le a tálat és hűvös helyen pihentessük 48 órán keresztül, naponta egyszer megkeverve!

Harmadik lépés: A bodzaszörpöt szűrjük le és adagoljuk csavaros tetejű üvegekbe! Légmentesen lezárva tároljuk!

Piskótatekercs

  • 25 gramm vaj
  • 75 gramm porcukor
  • 1 evőkanál bodzaszörp
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 tojás elkeverve
  • 4 tojás a piskótához
  • 100 gramm porcukor
  • 100 gramm őrölt mandula
  • 200 milliliter tejszínhab
  • jégcukor a díszítéshez

Első lépés: Elsőként készítsük el a túrókrémet! Olvasszuk meg a vajat, majd együk a cukorral, a bodzaszörppel és a citrom reszelt héjával együtt egy közepes tálba! Verjük habosra, majd adjuk hozzá a tojást és keverjük tovább! Adjuk hozzá a túrót, törjük homogén állagúra és tegyük félre!

Második lépés: Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral! A tojássárgáját és a cukrot habverővel keverjük addig, amíg a massza ki nem világosodik és sűrű állagú nem lesz! Adjuk hozzá a mandulát! A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a tojássárgáját! Óvatos mozdulatokkal keverjük el, majd kanalazzuk a tepsibe és egy spatula segítségével oszlassuk el! Nagyjából 12 perc alatt süssük aranybarnára!

Harmadik lépés: A kihűlt piskótára rákenjük a túrós tölteléket, és a tejszínhabot, majd feltekerjük és egy tálra helyezzük. Porcukorral megszórjuk és kedvünk szerint díszítjük. Frissen fogyasztjuk.

Fagylalt

  • 110 gramm cukor
  • 500 milliliter tej
  • 3 tojássárgája
  • 200 milliliter tejszín
  • 80 milliliter bodzaszörp

Elkészítése:

Első lépés: Tegyük a cukrot és a tejet egy kisebb lábasba, és melegítsük addig, amíg a cukor fel nem oldódik!

Második lépés: A tojássárgáját felverjük, majd belekeverjük a tejhez. Visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy besűrűsödjön. A tűzről levéve félretesszük, hogy kihűljön.

Harmadik lépés: A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük a tojásos krémhez, majd egy műanyag tálba öntjük. Betesszük a mélyhűtőbe és hagyjuk, hogy megdermedjen.

Virágzik a bodza, ezzel pedig hivatalosan is elindult a bodzaszörp-főző szezon. Ha pedig elkészült az isteni virágos szirup, érdemes felhasználnunk egy egészen különleges kuglófhoz is.

(Fotók: Getty Images)

piskótatekercs | fagylalt | variációk | recept | szörp | bodza

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom