Ez történik az agyunkkal, ha friss zöldséget és gyümölcsöt eszünk

A kutatók szerint minél több flavonoidot viszünk be a szervezetünkbe, annál kisebb valószínűséggel leszünk feledékenyek vagy zavartak. Azaz a színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása jót tesz az agyunknak.

Egy új, nemzetközi kutatás azt vizsgálta, hogy a flavonoidok, azaz azok a természetes anyagok, amelyek a növényi élelmiszerek élénk színét adják, hogyan segítenek megelőzni a feledékenységet és az enyhe zavartságot,

amelyre a kor előrehaladtával az idős emberek egyre gyakrabban panaszkodnak, és amely tulajdonképpen a demencia első jelének számít.

A tudósok két nagy egészségügyi tanulmány adatait használták fel, amelyek az 1970 -es évek végén és az 1980-as évek elején kezdődtek, és amelyekben a résztvevők több mint húsz éven keresztül rendszeresen vezették az egészségügyi kérdőíveket és rögzítették az étrendjüket. Az elemzésben 49 693 nő és 51 529 férfi vett részt. Előbbiek átlagéletkora 76, utóbbiaké 73 év volt.

A tudósok körülbelül kéttucat, általánosan fogyasztott flavonoid-fajtát rögzítettek, melyek közé tartozik a sárgarépában található béta-karotin, az eperben jelenlévő flavon, vagy az almában megjelenő antocianin. A minta alanyainak kognitív hanyatlásának mértékét hét eldöntendő kérdésre adott igen, vagy nem válaszuk segítségével értékelték. A kérdések többek között arra irányultak, hogy az egyén nehezen emlékszik-e vissza a közelmúlt eseményeire, vagy problémát okoz-e számára a rövid felsorolásokat tartalmazó listák memorizálása, esetleg nehézségekbe ütközik-e a tájékozódása során.

A kutatók azt találták, hogy minél magasabb a flavonoidok bevitele, annál kevesebb az "igen" válasz a kérdésekre. Vagyis, azok, akik kevés színes zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, tizenkilenc százalékkal nagyobb valószínűséggel számolnak majd be feledékenységről vagy zavartságról, mint azok, akik gyakran fogyasztják. A vizsgálat arra is kitér, hogy már az élet korai szakaszában is rendkívül fontos a flavionokban gazdag étrend követése az agy egészsége szempontjából.

(Forrás: The New York Times, fotók: Getty Images)

színes | ágy | ételek | gyümölcs | egészséges | zöldség

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom