Minden nemzetnek megvannak a maguk szokásai és tradicionális ételei, amiktől az új évben szerencsét várnak. Spanyolországban ilyen a szőlő, Törökországban a gránátalma, hazánkban és több más európai országban pedig a lencsétől is anyagi bővelkedést remélhetünk.
Ezek az újévi ételek azonban nemcsak, hogy szerencsét hoznak, de pillanatok alatt el is készülnek, hogy aztán minden jóval gazdagítsák mindazokat, akik fogyasztanak belőlük.
Körtés gránátalma saláta pekándióval
A török hagyományok szerint a gránátalma az emberi szívet szimbolizálja,
az életet és a termékenységet jeleníti meg, magjai pedig az egészséget és a bőséget jelképezik. Érdemes már az előételbe belecsempészni, ami így január elsején az új évre tett fogadalmak jegyében akár egy könnyed saláta is lehet.
Ebbe rukkola, hajszálvékonyra szeletelt körte és gránátalma mellett kissé lepirított pekándió is kerülhet. A hozzávalókat egész egyszerűen rendezgessük el szépen egy tányéron, és készítsünk hozzá könnyed dresszinget vörösborecettel, dijoni mustárral, olajjal és egy kevés cukorral!
Lencsefasírt
Olaszországban és Magyarországon elképzelhetetlen az újév lencse nélkül, amely a gazdagságot jelképezi.
Vegetariánus főételként jelenhet meg a menüben ez a lencsefasírt, ami valóban pillanatok alatt elkészül akkor, ha konzerv alapanyagból készítjük. Nincs más dolgunk, minthogy a pürésített lencsét összekeverjük egy tojással, egy fej apróra vágott vöröshagymával, két gerezd zúzott fokhagymával egy evőkanálnyi liszttel. Sózzuk, borsozzuk, pici pirospaprikát teszünk hozzá. A masszából golyókat formázunk, amiket kissé ellapítunk, majd zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük. Tejfölös mártogatóssal kínáljuk.
További lencsés receptjeinket itt és itt találod.
Kuglóf
A vasilopita, vagyis a görög újévi torta tulajdonképpen egy egyszerű kuglóf, amibe pénzérmét sütnek. A desszert kerek formája az egészséget és a tökéletességet szimbolizálja. A család együtt vágja fel, közben megnevezik még a távol lévő rokonokat is. Akinek a szeletében felbukkan a pénzérme, szerencsés és sikeres lesz az új évben.
Bár a kuglóf sütési ideje meghaladja a negyed órát, a tészta összekeverése valóban nem vesz több időt igénybe tizenöt percnél, így tényleg egy pofon egyszerű, gyors süteménynek számít. Bodzakrémes változatunk receptjét itt, citromos kuglófunk elkészítési útmutatóját pedig itt találod.
(Fotók: Getty)
kuglóf | újév | szerencse | babona | gránátalma | lencse
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!