Az amerikai Nemzeti Park Szolgálat azt vizsgálta, hogyan hatnak az egyre szélsőségesebbé váló hőhullámok a Grand Canyon Nemzeti Parkba látogatók egészségére.
Alapértéknek a 2004-től 2009-ig tartó hatéves időszak látogatottságát, az ekkor előforduló hőséggel összefüggő betegségeket, valamint a hőmérséklet és a páratartalom adatait tekintették, majd klímamodellek segítségével előre jelezték, hogy hogyan fog változni a jövőben a betegségek kockázata.
Azt találták, hogy a hőséggel összefüggő megbetegedések valószínűsége nőni fog, ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, 2100-ra akár 137 százalékkal is emelkedhet, ami évente akár 254 hőséggel összefüggő megbetegedést eredményezhet a hat hónapig tartó csúcsszezonban.
A hőség többek között görcsöt, kimerültséget, hőgutát és más tüneteket okozhat, amelyek miatt az ember kórházba kerülhet, de akár meg is halhat. A hőség 2007 óta tizenhat ember halálát okozta a Grand Canyon Nemzeti Parkban, ami több, mint bármely más nemzeti parkban.
A tanulmány szerint a hőség okozta betegségek kockázata az áprilistól szeptemberig tartó csúcsszezonban a legnagyobb. Ilyenkor különösen fontos, hogy az ember megtegyen minden szükséges óvintézkedést a megfelelő ruházattól kezdve, a megfelelő hidratáción át egészen addig, hogy a nap legmelegebb óráiban ne tartózkodjon a szabadban.
Mindezek fényében különösen érdemes lehet megfontolni a téli látogatást, de bármelyik évszakban is menjünk, az biztos, hogy csodálatos naplementében lehet részünk.
(Forrás: CNN, képek: Getty Images)
jóslat | tanulmány | hőhullám | időjárás | hőség | grand canyon
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!