Mutasd a barátaid, megmondom, ki vagy! – tartja a mondás, aminek a huszonegyedik századi megfelelője inkább úgy hangozna, hogy mutasd a keresési előzményeidet, megmondom, ki vagy. A Google minden év végén nyilvánosságra hozza, hogy mely kulcsszavakra kerestek rá az adott évben az egyes országok lakói, illetve egy globális listát is összeállít. A legnagyobb keresőhonlap statisztikái alapján utánajártunk, mire is éhezik a magyar, avagy milyen receptekre kerestünk rá a legtöbbet.
Mielőtt elárulnánk, mely ételek receptjeiről van szó, érdemes megjegyezni, hogy idehaza és nemzetközi viszonylatban is hasonló ciklikusság figyelhető meg abban, mikor keresnek rá gyakrabban az ételekre, receptekre a netezők.
"A húsvét és a karácsony a két kiemelkedő időszak, amikor még azok is megpróbálkoznak a sütés-főzéssel, akik az év nagy részében igyekeznek távol tartani magukat a konyhától" – árulta el Fazekas Ádám, cukrász, aki tavaly decemberben, a fagyik világbajnokságának is aposztrofálható, Gelato Festival World Masters nevű versenyen első díjat nyert pisztáciás fagylaltjával.
Fazekas elmondta, hogy az év két legnagyobb ünnepe mellett a tavasz első felében, a húsvéttól függetlenül is megugrik azoknak a száma, akik receptek iránt érdeklődnek a Google-től, ennek oka pedig valószínűleg összefüggésbe hozható azzal, hogy ilyentájt kezd a legtöbb ember diétázni, ekkor a legdivatosabbak a különböző méregtelenítő kúrák is.
Persze, akik ebbe a két csoportba tartoznak, elsősorban alacsony szénhidráttartalmú ételekre, salátákra keresnek rá,
de a cukormentes süteményekre is egyre élénkebb az érdeklődés.
Meglepő, milyen receptekre kerestünk rá legtöbbet tavaly
Hiába a karácsonyi láz, ami minden év végének elengedhetetlen velejárója, tavaly a legtöbben nem bejgli, hanem fánkrecepteket szerettek volna megtudni a Google-től. Ezt követte a birsalmasajt- , a dobogó harmadik fokán pedig a bodzaszörp recept áll. A top tíz utolsó helyén a mákos guba recept található, előtte pedig a linzeré, édes ételek közül még az ötödik helyen szereplő eperlekvárt, illetve a hetedik helyen szereplő tiramisut találhatjuk.
"A receptes listától függetlenül a répatorta és a kalács szavakra is nagyon sokan kerestek rá tavaly, míg a fagylaltra értelemszerűen a május elejétől szeptember elejéig tartó időszakban" – mondta Fazekas Ádám, aki egy vidéki és egy fővárosi, 16. kerületi cukrászda tulajdonosa.
Ha azonban csak a recept szót vizsgáljuk, ezt a legtöbbször a karácsony előtti bő egy hétben ütötték be a netezők a Google-be - tette hozzá.
A gasztronómia divattá vált és divatot is teremt
A Google-keresések alapján a tavalyi év legnépszerűbb hazai tévés sorozati között kettő is a gastro reality műfajába sorolható, míg ha nemzetközi kereséseket nézzük, a netflixes Squid Game-ben szereplő keksz receptjére is óriási számban kerestek rá.
A TikTok is besegített az édességek népszerűsítésébe: a 2021-es és #BakedOats hashtaggel ellátott vírusvideókban villámgyorsan elkészíthető zabkásarecepteket osztottak meg egymással a tiktokozók. Aki pedig nem találta meg a közösségi oldalon a neki tetsző zabkásás receptet, az a Google-be írta be a hashtages kifejezést, trendet teremtve ezzel a keresőoldalon is.
(Fotók: Fazekas Ádám)
google keresés | cukrászda | cukrász | keresési előzmények | sütemény | google
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!