A klasszikus répatorta az egyik legnépszerűbb húsvéti desszert, ráadásul a mandulalisztnek, a kókuszreszeléknek és az apró kockára vágott ananásznak köszönhetően egészen különleges ízvilágú, gluténmentes változatot kapunk.
Hozzávalók a tortához:
- 1/2 csészényi növényi olaj
- 3 csészényi mandulaliszt
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk só
- 1 tk sütőpor
- 1/2 tk őrölt szegfűszeg
- 1/4 tk szerecsendió
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 5 nagy tojás
- 1 1/2 csészényi barnacukor
- 2 tk frissen reszelt gyömbér
- 1 tk vanília aroma
- 2 csészényi reszelt sárgarépa
- 1/2 csészényi kókuszreszelék
- 1/2 csészényi durvára tört dió vagy mandula
- 1/2 csészényi apró kockára vágott ananász
Hozzávalók a mázhoz:
- 250 ml mascarpone
- 3/4 csészényi lágy, sózott vaj
- 3 1/2 csészényi porcukor
- 1 tk vaníliaaroma
- 1/2 tk só
Elkészítése:
- A sütőt 220°C-ra előmelegítjük, és kibélelünk sütőpapírral egy kör alakú tortaformát.
- Egy közepes tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a sót, a sütőport, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a szódabikarbónát.
- Egy nagyobb tálban habverővel felverjük a tojást és a cukrot, közben hozzáadagoljuk a gyömbért és a vaníliát. Belekeverjük az olajat, a sárgarépát és a kókuszreszeléket, a diót és az ananászt, majd hozzáadjuk az egészhez a száraz hozzávalókat.
- A tésztát beleöntjük a tortaformába, és tűpróbáig, nagyjából 30-35 percig sütjük. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, 10 percig hagyjuk hűlni, majd óvatosan kiemeljük a formából a répartortát, és egy rácsra helyezzük.
- Közben elkészítjük a cukormázat is. Egy nagy tálban kézi mixerrel összekeverjük a mascarponét, a vajat, a porcukrot és a vaníliaaromát. Amikor kihűlt a torta, ketté vagy három részbe vágjuk, mindegyik szintet megkenjük egy kevés mázzal, majd a maradékot a tetejére öntjük. Durvára tört dióval vagy mandulával díszítjük.
A húsvétot az egész világon megünnepeljük, és minden nemzetnek megvan a maga gasztronómiai hagyománya, melyhez ezer szállal kötődik. Ezekből szemezgettünk. És bár a húsvét ikonikus alapanyaga a tojás, ha ezt a menüsort készítjük el, garantáltan nem fog hiányozni az asztalról.
(Fotók: Getty Images)
édesség | desszert | répatorta | húsvéti desszert | gasztronómia | gluténmentes
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!